Zdrava beba, zdravo dete

Osip od vrućine kod beba- uzroci i kako se leči?

Bebina koža znatno je osetljivija nego koža odraslih. Pošto se još razvija, njena koža se češće isušuje, zbog čega mora svakodnevno da se neguje i  hidrira. Zato je i podložna raznim vrstama osipa i infekcijama. Jedan od čestih problema koji se javlja je osip od vrućine kod beba. Najviše tokom toplih i sunčanih dana.

Zašto se dešava osip od vrućine kod beba?

Osip od vrućine javlja se kada beba provodi mnogo vremena na suncu, jer se beba tada znoji više. Bebama ne prijaju velike vrućine i zato se neretko događa da se pojavi osip.

Kako prepoznati osip od vrućine kod beba?

Osip od vrućine kod beba se lako uočava. Prepoznaćete ih kao male crvene bubuljice ili kao plikove koji mogu da se šire. Ojed se pojavljuje na mestim gde se beba najviše znoji.

  • Često se dešava u predelu pojasa i pelena, jer tu koža teže diše
  • Prevoji kod ruku i nogu.
  • Ispod pazuha.
  • Na vratu.
  • Ponekad iza ušiju.

Treba istaći da osip od vrućine nije opasan. Poznato je da bebu nikada ne treba pretopljavati, jer time utičite na termoregulaciju. Ako je bebi toplo duži vremenski period, dolazi do dehidriranja ili čak toplotnog udara. Zato se beba nikada ne izlaže visokim temperaturama.

Kako sprečiti osip od vrućine?

Jedini pravi način da sprečite osip od vrućine kod bebe jeste da je ne izlažete visokim temperaturama i izbegavate vrućine. Tokom toplih letnjih dana za bebe je najbolje da su u zatvorenom i rashlađenom prostoru.

Iako povedete računa, postoji mogućnost da se osip svakako pojavi. Prosto, ovaj vid ojeda je česta pojava i nemojte se iznenaditi ako do njega dođe.

Kako se leči osip od vrućine kod bebe? 

Najpre bebu raskomotite i sklonite sa sunca. Možete je okupati mlakom vodom, pa neka se prirodnim putem osuši. Kada primetite da  osip od vrućine kod bebe, važno je da ne koristite nikakave kreme, losione niti puder.

Međutim, postoje kreme koje služe kao prevencija za osip. Njih možete koristiti. Ako se osip nalazi u predelu pelena, nestaće samo redovnom i pravilnom higijenom. Osip od vrućine uglavnom prolazi posle dva do tri dana.

Kada se obratiti lekaru?

Lekaru se obratiti kada sve preduzete mere ne donose rezultate. Ako se crvenilo i osip brzo vraćaju, a plikovi su učestaliji veći. Postoji mogućnost alergijskog osipa koji zahteva da se što pre utvrdi uzrok.

 

 

Osip od vrućine kod beba na licu

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći