Zdrava beba, zdravo dete

Proso za bebe - hrana puna vitamina

Proso za bebe je veoma hranljiva hrana koja se preporučuje da bude uvrštena u bebinu ishranu. Proso za bebe mnogi zovu i ptičijom hranom.

Šta je proso za bebe?

Proso spada u bezglutenske žitarice. Najčešće ga koristi osobe koje teže zdravoj ishrani, ali odličan je i za bebe. Cink i Vitamin B su glavni sastojci koji doprinose jačem imunitetu i organizmu. 

Proso se smatra odličnim antioksidansom, koji je osim pomenutih sastojaka, bogat magnezijumom, kalijumom, gvožđem i fosforom. Bez obzira na sve benefite, proso se ne uvodi tek tako u ishranu bebe

Kada se proso uvodi u jelovnik bebe?

Ishrana bebe baziran je u početku na majčinom mleko. Sve ostale namirnice, poput čvrste hrane i kašica uvode se polako i uz dogovore sa lekarom. 

Preporuka je da beba proso kad navrši 6 meseci. Proso za bebe uvodi se postepeno. Najpre joj dajte kašičicu ili dve. Pošto proba, važno je obratiti pažnju na bebine reakcije. Vremenom se dolazi do količine koja će predstavljati jedan obrok. Naravno, ovo zavisi i od uzrasta bebe.

Kako se sprema proso za bebe? 

Proso je uvek dobrodošao, pošto se sprema lako. Možete ga spremati na više načina. 

Proso možete da meljete. Time ćete dobiti brašno koje možete koristi za pripremu peciva ili proje. Ovaj način odličan je ako tek planirate da uvedete proso u ishranu, jer možete praviti kašastija jela koja su prihvatljivija bebama. 

Proso za bebe može se spremiti za doručak i večeru u kombinaciji sa povrćem i voćem. Tada ćete biti sigurni da je vaša beba sita, a takođe da je dan počeo sa kvalitetnim obrokom. 

Zašto je proso dobra hrana za bebe?

Vitamini Minerali
Vitamin A - 5 IU Kalijum - 108 mg
Vitamin C - 0 mg Fosfor - 174 mg
Vitamin B1 (tiamin) - 18mg Magnezijum 77 mg
Vitamin B2 (riboflavin) - 14 mg Kalcijum - 5 mg
Niacin - 2,3 mg Natrijum - 3 mg
Folna kiselina - 33 mcg Gvožđe - 1,09 mg
Sadrži i druge vitamine u manjim količinama Sadrži male količine bakra, mangana i cinka.

Izbor i čuvanje prosa za bebe

Proso nemojte kupovati u velikim količinama, jer nikad ne znate koliko brzo ćete ga potrošiti. Uglavnom se kupuje na meru, te nećete biti sigurni koji je rok trajanja. 

Proso za bebe se čuva u kutijama (teglama) na tamnim i hladnim mestima. 

Recepti za proso za bebe

Proso za bebe nudi razne recepte i svaki je na svoj način dobar.

Pahuljice od prosa za bebe

Proso za bebe može se naći u obliku pahuljica. Samo je dovoljno da ih prelijete toplom vodom i spremne su. Ovde je samo važno da pahuljice budu u skladu sa uzrastom bebe.

Proso za bebe sa povrćem

Potrebe su vam dve šerpe. 

U jedno ćete kuvati proso za bebe, dok u drugoj barite povrće. Pošto završite, pomešajte ih i obrok je spreman. Ovo može biti odličan način da beba proba razno povrće koje je dobro za njeno zdravlje. 

Naravno, povrće mora biti u skladu s uzrastom bebe. Za neke stvari potrebno je sačekati, a možete koristiti krompir i šargarepu

Prosom sa voćem

Odličan opcija za dnevni obrok. Kuvani proso pomeša se sa ispasiranim voćem. Najviše se misli na jabuke, kruške, banane i breskve koje bebe može jesti sa 6 meseci.

Kada beba navrši 9 meseci, možete ubaciti trešnje i višnje. Kako beba odrasta, tako će se kombinacije uvećavati i više voća ćete moći da kombinujete. 

Izvor: Rastimo Zdravo

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći