Zdrava beba, zdravo dete

Fras kod dece - šta je i koje su posledice?

Tokom odrastanja roditelji se susreću s raznim situacijama koje dotad nisu imali prilike da vide. To ume često da izazove paniku i zabrinutost, jer nema ničega važnijeg od zdravlja njihovog deteta. Jedna od takvih situacija su febrilne konvulzije, koju mnogi često mešaju sa epilepsijom.

Šta je fras kod dece?

Fras kod beba (Febrilne konvulzije) je neurološki poremećaj koji se javlja zbog visoke temperature. To je reakcija dečjeg mozga na naglo povećanje telesne temperature. Najčešće se događaju između 6. meseci i 5. godina, a što je dete starije prilikom pojave frasa, manja je verovatnoća da se će opet javiti.

Kako izgleda fras kod dece i kako ga prepoznati?

Javlja se kada je temperatura iznad 38,5. Dešava se naglo, a tada dete ukoči pogled, usne pomodre i počinje da se trese. Može da trese celo telo, takođe, samo ruku ili nogu. Dečje telo zahvaćeno je grčevima, poput epilepsije, zbog čega ovakve scene izazivaju paniku kod roditelja.

Dešava se da dete ponekad otežano diše. Osim toga, može se dogoditi da dete diše u prekidima, koja mogu da potraju, te roditelji imaju utisak da im dete umire. Lučenje pljuvačke je pojačano, a može doći i do nekontrolisanog mokrenja. Traje 15 minuta i uglavnom prestaju sami od sebe.

Kako da reagujete kada se javi fras kod dece?

Izuzetno je važno da prilikom napada ostanete prisebni i da ne paničite. Iako to nije lako, od ključne je važnosti kako biste pomogli svom detetu.

  • Najpre dete okrenite na bok, time ćete sprečiti zapadanje jezika, takođe, da udiše povraćenog sadržaja i sprečiti povređivanje, poput udaranja glavom o pod.
  • Detetu u čmar stavite čepić za skidanje temperature, a možete i lek (Dijazepam), ako ga je lekar prepisao.
  • Ni slučajno nemojte detetu nasilno otvarati usta i bez polivanja vodom.
  • Pošto prestane, odvedite dete na pregled

Ako je dete mlađe od 6. meseci ili napad traje duže od 5 minuta, zovite hitnu pomoć (194).

Da li vakcina može da uzrokuje napada?

Dete posle vakcine može da dobije fras, mada je to retko. Istraživanja se pokazala da oko 25 do 30 dece od 100.000 dobije pošto primi MMR-a vakcinu. Febrilne konvulzije mogu nastati pose DTP vakcine, ali je su brojke još manje. Na svakih 100.000, samo 6 do 9 ima napad.

Dakle, vakcine su uzrok povišene temperature zbog koje dolazi do napada.

Kako sprečiti fras kod dece?

Može se sprečiti lekovima za spuštanje temperature. Najčešće se preporučuju Paracetamol i Brufen, ali najbolje je da se posavetujete sa svojim pedijatrom u vezi sa lekovima.

Preporučuje se da ukoliko primetite da temperatura deteta raste, odmah reagujete i počnete da spuštate temperaturu, time ćete u znatno meri sprečiti mogućnost za febrilne konvulzije.

Fras kod dece posledice

Izuzetno su male verovatnoće da će ostaviti posledice. Napad ne dovodi do neuroloških oštećenja, niti otežanog učenja.

Fras kod dece bez temperature

Atipične febrilne konvulzije događaju se kada je temperatura ispod 38,5. Mogu se javiti više puta tokom infekcije, a napadi traju duže od 15 minuta.

Fras kod dece od temperature

Tipičane febrilne konvulzije nastaju kada je temperatura iznad 38,5. Napad si kraći od 15 minuta i nema ponavljanja dok je infekcija prisutna.

Fras kod dece i epilepsija

Febrilne konvulzije deluju poput epilepsije, što dodatno unosi paniku kod roditelja. Međutim, pomenute stvari uopšte nisu iste.

Ako beba ima napad bez povišene temperature, onda je to epilepsija. Mala je verovatnoća da se dogode epileptični napadi posle frasa. To se može dogoditi samo u određenim slučajevima:

  • Neki član porodice ima epilepsiju
  • Razvojne poteškoće i pre samog napada
  • Složene febrilne konvulzije
  • Kod dece sa neurološkim nepravilnostima u razvoju

Iako febrilne konvulzije nastaju iznenada, uz odgovarajuće postupke možete reagovati na vreme i pomoći vašem mališanu.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara