Zdrava beba, zdravo dete

Ekcem kod beba i dece (atopijski dermatitis) traži specijalnu negu kože

Ekem kod beba i dece - atopijski dermatitis

Čim primete da je kod deteta koža suva i crvena, roditelji strahuju da je u pitanju ekcem. Atopijski dermatitis, kako dermatolozi nazivaju ove promene na koži, dosta je često, hronično zapaljensko oboljenje, a praćeno je izrazitim svrabom i suvoćom kože čitavog tela.  

Kako kaže dr Slađana Cvejić, dermatovenerolog dermatološke ordinacije „Dermatim“, atopijski dermatitis najčešće se razvija u ranom detinjstvu, a u manjem procentu u kasnijem ili kod odraslih.

- Atopijski dermatitis kod dece može da nastane veoma rano, čak i pre šeste nedelje života. Javlja se u vidu crvenila, svraba i ljuspina koži lica i trupa. Raspored i tip kožnih promena kod atopijskog dematitisa variraju u zavisnosti od uzrasta deteta. Kod osoba sa atopijskim dermatitisom suvoća kože ostaje čitavog života, dok su svrab i češanje najizrazitiji znaci atopijskog dermatitisa.

Ekcem kod beba - atopijski dermatitis

Kod beba se crvenilo i skvame najčešće nalaze na obrazima i licu. Bebe sa ovim simptomima su razdražljive, nemirne, lako se bude i pokušavaju da češu područja zahvaćena promenama. Kako dodaje sagovornica Baby planete, kod starije odojčadi crvenilo je obično lokalizovano na prelazu od šake ka ruci, u pregibima laktova i kolena. Kod starije dece i odraslih koža je suva i sa tragovima češanja oko zlobova šake, na gornjem delu stopala, pregibima laktova i kolena.

Roditelji se često pitaju da li greške u nezi mogu da doprinesu nastanku oboljenja. Kako kaže dr Cvejić, greške u nezi mogu da pogoršaju postojeće probleme.

- Koža kod ove dece je izrazito suva zato što je na njenoj površini smanjeno stvaranje lipidnog barijernog filma koji ima zaštitnu ulogu - dodaje dr Slađana Cvejić. - A kad već postoji smanjenje lipidnog filma, svako  dodatno isušivanje kože korišćenjem agresivnih sapuna i kupki doprinosi pogoršavanju simptoma. Kod dece sa atopijskim dermatitisom treba izbegavati nošenje vunene odeće ali i drugih materija koje mogu da iritiraju, poput jakih deterdženata i omekšivača za veš. Decu nikako ne treba pretopljavati, jer i znoj iritira kožu. Takođe, kućnu prašinu i grinje treba svesti na minimum izbacivanjem tepiha, teških zavesa i korišćenjem vakumirane posteljine.

Ekcem kod dece - atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis u dečjem uzrastu može da bude udružen sa astmom i alergijskim rinitisom. Najčešće se kaže da deca koja genetski imaju atopijsku konstituciju, uz prisustvo određenih faktora iz spoljašnje sredine, mogu da razviju atopijski dermatitis, alergije ili astmu, a nekada i sve ove simptome.

Kako dodaje dr Cvejić, tokom lečenja atopijskog dermatitisa ne leče se samo simptomi, tj. svrab i suvoća, već je i te kako važna celokupna nega kože deteta.

- Neophodno je da se u nezi ove dece koriste emolijentne kreme (za negu cele kože)  kojima se nadoknađuje nedostatak lipida (masti) na površini i suvoća. Na taj način smanjuje se potreba za kortikosteroidima, koji su nekada neophodni, ali se lekari trude da ih pacijenti koriste kratkotrajno.

Koža ove dece posebno je podložna naseljavanju bakterija, koje dodatno pogoršavaju oboljenje, pa je neophodno da se one eliminišu topijskim antibioticima, objašnjava sagovornica Baby planete i dodaje da se kod upornih i dugotrajnih ekcema odlični rezultati postižu lokalnim nanošenjem takozvanih imunomodulatornih krema.

Mnogi roditelji strahuju da će deca sa atopijskim dermatitisom čitavog života imati probleme sa kožom, ali to se dešava samo kod manjeg procenta obolelih. Pa i oni koji čitavog života imaju simptome atopijskog dermatitisa, imaju periode poboljšanja i pogoršanja. Ipak, kod oko dve trećine obolele dece simptomi atopijskog dermatitisa gube se do 10. godine, a oboljenje nastalo kod odojčadi najčešće se gubi u petoj godini.

Sklonost ka ekcemu je nasledna

Kako navodi dr Cvejić, atopijski dermatitis je oboljenje sa jako naglašenom genetskom komponentom. Ako jedan roditelj boluje od atopijskog dermatitisa, u  čak 60 odsto slučajeva oboljenje će se javiti kod deteta. Ako oba roditelja imaju atopijski dermatitis, verovatnoća da i dete oboli iznosi čak 80 odsto. Ali osim genetike i činioci iz spoljašnje sredine mogu da budu okidači za ispoljavanje ove bolesti.

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći