Razvoj bebe i deteta

Novorođenče u drugoj nedelji života

beba-druga-nedelja

Za nama je prva nedelja bebe kako je kod kuće i na redu je razvoj vaše bebe u drugoj nedelji. Uhvatili ste ritam i sada stvari ne deluju toliko strašno. Ako ništa drugo, sigurno ste postali ekspert u menjanju pelena. Nema razloga da brinete šta raditi u ovom periodu, jer vaša beba u drugoj nedelji još uvek nema rutinu i nije moguće predvideti ponašanje.

Ono što je važno i na prvom mestu, to ste vaša beba i vi. Proces upoznavanja je u toku i može potrajati. Kod nekih je duži, s druge strane može biti kraći. Ključne stvari za razvoj vaše bebe u drugoj nedelji su spavanje, hrana i interakcija. Za mame su važne sledeće stvari, a to su: odmor, spavanje, hrana i higijena.

Apetit kod mama može biti izrazito veliki, to je jasan signal da vam telo traži dodatne kalorije. Isto česta pojava u toku druge nedelje bebinog života je osilacija emocija. Emocije su podložne drastičnim promenama, tako da tokom istog dana možete osetiti neverovatnu euforiju ili nesigurnost. Nema razloga za sekiraciju, poptuno je normalna pojava kada je vaša beba u drugoj nedelji.

beba-druga-nedelja

Razvoj vaše bebe u drugoj nedelji diktira da se i dalje pridržavate jednostavnih stvari. Sva hrana koju spremate, neka bude prosta i ne traži mnogo vremena za pripremu. Na stranu sklonite sve teže poslove i nemojte da se opterećujete time. Takođe je važno da sebi ne nametnete dnevne poslove i time se opteretite, kako sve morate postići. Može doći do kontra efekta i tako utičete na sopstvene emocije i samopouzdanje.

Odmor je osnova svega kada je vaša beba u drugoj nedelji. Vidite da odspavate i odmorite, kada god vam se ukaže prilika. Tokom druge nedelje, može vam dosta pomoći komunikacija s drugim ljudima. Na taj način ćete se malo opustiti i skrenuti misli od svakodnevnih obaveza. Period kada je vaša beba u drugoj nedelji, odličan je da tata skokne i izvadi zdravstvenu knjižicu ili se pobrine za auto sedište, ukoliko imate automobil.

Razvoj vaše bebe u drugoj nedelji nije razlog da brinete. On će brzo proći, a zahtevi novorođenčeta će postati predvidivi i vama će biti sve lakše i jednostavnije.

Izvor: https://roditelji.edukacija.rs/-

https://demetra.rs/

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći