Razvoj bebe i deteta

Beba od 3 meseca - šta sve da očekujte?

Kada beba navrši 3 meseca, to znači da je iza vas period tokom kog ste dobro upoznali s njenim željama i prohtevima. Beba od 3 meseca može da vam priušti nešto glasniji osmeh, takođe se mogu pojaviti i prvi zubići. U ovom period grčevi mogu dostići svoj vrhunac, tako da je bitno da obratite pažnju. Šta sve možete da očekujte kada beba ima 3 meseca, saznajte u nastavku teksta. 

Motorika bebe od 3 meseca

Svaka beba razvija se drugačije, a psihički i fizički razvoj su usko povezani. Beba od 3 meseca razvija razne motoričke sposobnosti koje se mogu podeliti u 2 grupe.

Fine motoričke sposobnosti

 • Hvatanje predmeta - beba počinje da uočava razne predmete i pokazuje želju da se s njima igra. 
 • Sve što joj se nađe pri ruci, beba će staviti u svoja usta. 
 • Tokom trećeg meseca, beba počinje da pokazuje koordinaciju, a to se najviše odnosi na vid kojim prati pokret ruke.

Bićete iznenađeni kako se kod bebe od 3 meseca razvija motorika, pogotovu ako se podstiče na to kroz igru i vežbe.

Grube motoričke sposobnost

 • Samostalno podiže i drži glavu u naručju odraslih
 • Beba može da se u krilu odraslih, mada sedenje nije preporučljivo, sve dok ne navrši 6 meseci.

Normalna težina i ishrana bebe od 3 meseca

Beba u proseku raste između 2 i 3.5 cm mesečno. Normalna težina bebe od 3 meseca znači da se ona u toku meseca uvećava od 700 do 900 grama. Pedijatar će vam na osnovu prethodnog perioda kazati kako napreduje razvoj i rast. 

Što se tiče ishrane, beba se hrani majčinim mlekom. Može se koristiti i adaptirana formula ili da kombinujete obe stvari. Tokom ovog perioda kašica za bebe od 3 meseca nije preporučljiva. Jednostavno, majčino mleko ima sve neophodne namirnice koje su potrebne bebi. Kašice za bebe od 3 meseca uvode se tek pošto napuni 6 meseci. 

Beba prosečno jede na svakih 3 do 5 sati, ali to zavisi od načina ishrane, kao i količine hrane koju je pojela za vreme prethodnog obroka.

Vežbe za bebe od 3 meseca

Vežbe su veoma bitne za pravilan razvoj bebe. Deluje da bebe od 3 meseca samo leškare, ali one rade vežbe prema samo njima znanom programu. Postoji nekoliko vežbi koje se preporučuju svakoj bebi.

Ležeći položaj na stomaku - vežba koja se pokazala fenomenalna za razvoj bebe. Bebe od 3 meseca u ovom položaju jača vratne i leđne mišiće, takođe ručice, ramena i stomak. Ova vežba je toliko dobra, savetuje se da beba odmah po dolasku kući što više stavlja u taj položaj. To treba raditi postepeno, jer se kod bebca može javiti negodovanje.

Sedeći položaj - bebu od 3 meseca treba polako pripremati da samostalno sedi. Napominjemo da bebu ne treba staviti u sedeći položaj i ostaviti tako. Već dok leži na leđima, uhvatite joj ručice i blago povucite prema sebi dok ne dođe u sedeći položaj, a potom vratite nazad. 

Bicikl - dok je u ležećem položaju na leđima, nogicama simulirajte vožnju bicikla. Osim što razvijate motoriku, ova vežba je odlična i za borbu protiv grčeva. 

Hvatanje predmeta - bebe na ovaj način razvijaju koordinaciju i jačaju mišiće ruku i ramena. Igračke za bebe od 3 meseca mogu biti odličan način da podstaknete razvoj bebine motorike.

Šta ako beba od 3 meseca neće da jede?

Postoji nekoliko razloga zbog čega beba neće da jede. Uzrok može biti prehlada ili bolest, mada se često dešava da jednostavno nije gladna ili se dešava velika promena u razvoju

Koliko spava beba od 3 meseca?

Spavaju od 14 do 16 sati dnevno. Može se desiti i da povežu čak 5, 6 sati spavanja, ali to je u pojedinim slučajevima. Sada je period kada se postepeno uvodi rutina spavanja. Znake umora beba najviše pokazuje uveče, zato treba da se ustali vreme spavanja, recimo oko 19.00 ili 20.00 časova. 

Vakcinacija sa 3 i po meseca

Određene vakcine kod beba su obavezne. Tokom prve godine, beba često ide na preventivne preglede kako bi se pratio njen razvoj. Usled brzine razvoja, dolazi do promena kod bebinog tela. Tokom ovog perioda, važno je da zajedno s partnerom posetite pedijatra i dobro se informište oko svega. 

Kalendar vakcinacije govori da u ovom periodu beba treba da primi sledeće vakcine:

 • DTP Prva doza protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
 • OPV Prva doza protiv dečje paralize
 • HiB Prva doza protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip B
   

Takođe, u ovom periodu se radi ultrazvuk kukova.

Šta beba od 3 meseca ume?

Beba sada može svašta da uradi. Posebno su joj zanimljive stvari koje svetlucaju i šuškaju. Beba može da uspostavi koordinaciju i da hvata predmete. 

Smeje sa kada ugleda ljudski lik, privlače je jarke boje, podiže glavu, ramena i oslanja se na podlaktice. Njena čula sve su izoštrenija, to najviše važi za sluh i vid.

Šta treba da vas brine u razvoju bebe od 3 meseca?

Postoje situacije na koje posebno treba da obratite pažnju. Ako ih uočite, posavetujte se sa pedijatrom. 

 • Ne prati predmete pri pomeranju
 • Ne reaguje na ljudski lik, niti ostvaruje kontakt 
 • Ne proizvodi nikakav zvuk
 • Glavu ne drži stabilno
 • Ne gura ruke u usta

Ima mnogo stvari koje vas čekaju u ovom periodu, ali svakako ništa nije strašno. Vreme ionako brzo prolazi, tako će beba brzo napuniti 4 meseca
 

Izvor: 

https://trudnocaizdravlje.rs/beba-u-3-mesecu-tri-meseca-beba-vreme-za-uz-kukova/
https://rastimozdravo.com/beba-od-3-meseca/
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći