Razvoj bebe i deteta

Beba u 10 mesecu - sve što treba da znate

Bićete iznenađeni kada beba navrši 10 meseci i kako pokazuje sve veću želju da bude samostalna. Takođe, beba počinju dobro da pamte i mogu da razaznaju put kojim idete ka parkiću. 

Beba od 10 meseci - rast i razvoj

Bebe dobiju oko 300g mesečno. Bebe se razlikuju, najvažnije je da prati krivu rasta i sve će biti u redu. Kriva se odnosi na dužinu i težinu. 

Ishrana bebe od 10 meseci

Beba sada treba da jede sve namirnice. Težite što raznovrsnijoj hrani, jer ćete tako navići bebu na različitu hranu i nećete imati poteškoća prilikom obroka. Naravno, postojaće namirnice koje beba obožava i one koje jednostavno neće da jede. 

Bebi još uvek treba mleka, preporuka je oko 500ml dnevno (majčino je idealno). Neka pije vodu više puta tokom dana. Trudite se da beba jede u svojoj stolici i neka ima svoj pribor, ali nemojte je ostavljati bez nadzora. 

Koliko spava beba od 10 meseci?

Spavanje se razlikuje od bebe do bebe. Prosek je oko 15 sati spavanja, tokom dana dva puta. Noću beba sada može spavati duže bez prekida, što je veliko olakšanje za roditelje. Kod nekih beba može se desiti da spavaju samo jednom tokom dana, ali duže. 

Ritam spavanja se menja, te ćete morati da se prilagođavate. Bebe se noću uglavnom bude ako su prehlađene ili rastu zubići. Preporuka je da bebu sada ne morate kupati svako veče pred spavanje. Možete je kupati tri puta nedeljno, a kupanje zamenite sa igrom. 

Šta ume beba od 10 meseci?

  • Beba bez problema sedi samostalno
  • Puzi i pokušava da se uspravi
  • Pravi prve korake dok se pridržava
  • Razme određene zahteve i pitanja
  • Uživa u igranju

Beba sada ima poprilično razvijene motoričke veštine, to zahteva da obratite pažnju, jer istražuje sve što joj se nađe na putu. Bebe mogu koristeći samo palac i kažiprst da uhvate predmet. U ovom period možete očekivati da izgovori prve reči, kao što su mama ili tata. 

Pregledi i vakcine

Idući pregled treba da bude kada beba navrši 12 meseci. Ako nije primila sve vakcine, onda se konsultujte sa lekarom.

Na šta obratite pažnju kod bebe od 10 meseci?

Postoje naznake da beba kasni sa razvojem. To nije nužno problem, ali svakako se tada obratite lekaru.

  • Odbija da jede i slab apetit
  • Ne proizvodi zvuk
  • Ne zanimaju je predmeti oko nje
  • Ne može da sedi samostalno

Izvor: https://trudnocaizdravlje.rs/beba-u-10-mesecu-psihomotorni-razvoj-ishrana-rutine/

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći