Zdrava beba, zdravo dete

Čaj od kima za bebe - ublažite simptome na prirodan način

Poznato je da čaj od kima ima razna delotvorna dejstva na organizam. Odličan je protiv grčeva, nadutosti i za mršavljenje. Iako se najviše posmatra kao začin, sve više se koristi za zdravlje. Čaj od kima za bebe pokazao se u praksi kao fenomenalan, ako vaša beba ima problema sa grčevima i gasovima. U nastavku teksta saznajte kako se pravi čaj od kima, zašto je zdrav i razne recepte za čaj od kima.

Šta je kim i zašto je zdrav? 

To je začinska bilja veoma prijatnog mirisa i ukusa. Može sa gajiti u saksiji ili bašti. Često možete videti da se koristi u kulinarstvu, ali i te kako je pogodan za zdravlje. Utiče na probavu, kardiovaskularni sistem i pomaže bebama u borbi protiv grčeva. Cvet kima je beo i ima duguljast i crn plod. Od kima mogu da se naprave razne stvari, osim čajeva, to su lekovita eterična ulja i tinkture (biljne kapi).

Kim je bogat antioksidansima, ujedno je i odličan izvor mineralima, poput gvožđa, cinka, kalijuma i magnezijuma. Njegove semenke sadrže vitamine A, B i C.

Kako se pravi čaj od kima za bebe protiv grčeva?

Grčevi kod beba najčešće se javljaju od 2. nedelje života, pa sve do trećeg meseca. Bez obzira na to što kim izvanredno utiče na probavu, najpre se posavetujte s lekarom pre njegove upotrebe. Kim može izazvati reakciju, te je najbolje da malu kočinu čaja od kima nanesete na kožu i sačekate hoće li biti reakcije.

Čaj od kim se pravi veoma prosto. Dovoljna je šačica kima i voda koju prokuvavate.

  • 100ml vode
  • ½ kafene kašičice

Kim je potrebno izmrviti, a kada voda prokuva, dodaćete ga u nju i sačekati da odstoji. Postoji još jedan način kako se pravi čaj od kima za bebe.

Potrebno je 2 dl i kašičica izmrvljenog kima. Pošto voda počne da vri, dodajte kim, a zatim mešate sve dok zrna ne padnu na dno. Kuvate dok voda ne dobije braonkastu boju, otprilike 8 do 10 minuta. Potom procedite tečnost i sačekajte da se ohladi kako biste mogli da pijete.

Čaj od kamilice i kima za bebe

Poput kima, kamilica je takođe poznata po lekovitosti. Čaj od kamilice svakako je jedan od najpopularnijih i mnogi ga obožavaju. Upravo dostupnosti, priprema čaj od kamilice i kima je jednostavna. Čaj može biti odličan protiv zatvora kod beba. Takođe i za gasove kod beba i protiv grčeva.

U 2 dl prokuvane vode ubacite kesicu čaja od kamilice. Kada se ohladi, u polovinu spremneljnog čaja ubacite 3 kašike čaja od kima. Možete ga malčice zasladiti, jer bebe ponekad lakše prihvataju sladak ukus.

Čaj od kima i komorača za bebe

Čaj do komorača sa kimom takođe je dobar za bebe. Komorač je takođe biljka dobra po zdravlje. Prepuna je raznih vitamina i pomaže za gasove kod beba i protiv grčeva. Zbog svog prijtanog ukusa i mirisa, bebe prihvataju čaj od kima i komorača.

Čaj od komorača i kima pravi se drugačije u odnosu na ostale. U vruću vodu potope se semenke komorače i sačekajte da se natopi. Sačekajte minimum 10 minuta, procedite, a potom možete da koristite čaj. U ovom slučaje nema potrebe da prokuvavate vodu. Čaj od kim i komorača podstiče laktaciju, te se i preporučuje ako dojite.

Čaj od kima za bebe - doziranje

Količina čaja od kima ne treba da prelazi decilitar. Višak bi mogao da donese probleme prilikom ishrane. Jedan od načina je da bebi dajte čaj na kašičicu. Bebin želudac je mali, te glavno mesto zauzima majčino mleko. Sasvim je dovoljno da joj ponudite gutljaj ili dva posle obroka.

Isto tako, možete i vi da pijete čaj. On će kroz mleko doći do bebe. Zapamtite, ako je čaj stoji duže od 2 sata, nemojte ga davati bebi.

 

Kada se čaj od kim može davati bebi?

Iako se problemi s grčevima i gasovima javljaju rano, smatra se da ove čajeve ne treba davati bebi pre trećeg meseca života. Čaj od kim neće štetiti bebi, ali pravilo kaže da u početnim mesecima, beba treba da unosi majčino mleko, eventualno mlečne formule. Kao što smo već napomenuli, pre davanja čaja od kima, proverite da li je kojim slučajem beba alergična.

 

Čaj od kima za bebe - iskustva

Prema iskustvu majki, čaj od kim se pokazao uspešan. Imajte na umu da je svaka beba različita. Grčevi kod beba i gasovi su nešto što prolazi, samo je pitanje kada. Nije kod svake bebe isto. Osim što je čaj od kim dobar za gasove kod bebe i što grčevi nestaju, uvek možete bebi masirati stomačić ili je držati na grudima.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći