Razvoj bebe i deteta

Razvoj bebe po mesecima

U razgovoru sa mama i pedijatrima ovo su neke od smrnica ali i promena koje ćete primetiti u razvoju vešeg mališana u narednih godinu dana. Važno je napomenuti da je svaka beba posebna i da ima svoj ritam kada je rast i razvoj u pitanju. Kao roditelj upoznaćete svoju bebu i tačno ćete znati kako da reagujete u skladu sa njenim potrebama. Takođe, u prvim mesecima preporučuje se da imate podršku patronažne sestre koja će vam pomoći u svim važnim segmentima kada je nega bebe u pitanju.

 • Beba od mesec dana
 • Beba od 2 meseca
 • Beba od 3 meseca
 • Beba od 4 meseca
 • Beba od 5 meseci
 • Beba od 6 meseci
 • Beba od 7 meseci
 • Beba od 8 meseci
 • Beba od 9 meseci
 • Beba od 10 meseci
 • Beba od 11 meseci
 • Beba od 12 meseci (godinu dana)
 • Beba od 14 meseci
 • Beba od 15 meseci
 • Beba od 16 meseci
 • Beba od 17 meseci
 • Beba od 18 meseci
 • Beba od 19 meseci
 • Beba od 20 meseci
 • Beba od 21 mesec
 • Beba od 22 meseca
 • Beba od 23 meseca
 • Beba od 24 meseca

Razvoj bebe u prvom mesecu života

Razvoj bebe po mesecima je najuočljiviji u prvoj godini života. Najveće promene zapažaju se na samom početku odnosno u prvom mesecu.

Po rođenju beba se obično hrani, spava, plače i obavlja svoje fiziloške potrebe. Ove četiri stvari obeležavaju bebin životni period u prvih mesec dana. U prvom mesecu, odnosno desetak dana po rođenju bebi otpada pupak. Često, odmah po rođenju dok se još uvek creva navikavaju na hranu, beba ima česte i uporne grčeve. Može se desiti da beba od bola bude razdražljiva, plačljiva ili da ima zatvor. 

 

Fizički razvoj

U prvim mesecima roditelji će primetiti najviše promena kod bebe. One će brzo rasti i dobijati na težini. U prvim nedeljema mame imaju pomoć patronažne sestre. Ona će novim mama dati sve potrebne informacije kada je rast i razvoj bebe u pitanju.

Beba se hrani i do osam puta na dan, odnosno jede na svaka tri sata. Kako je svaka beba individua za sebe, u prvim nedeljama primetićete koliko je vašoj bebi hrane potrebno i uspostavićete ritam hranjenja prema njenim potrebama.

 

Stolica

U prvom mesecu života beba može imati stolicu i posle svakog obroka, ali se dešava da stolica odsustvuje i par dana. Lekari ističu da ukoliko beba koja sisa nije kakila više od 3 dana, a u slučaju bebe koja se hrani formulom, više od 5 dana, roditelji bi trebalo da se posavetuju sa pedijatrom. Ono što je dobro znati je, da je najoptimalniji broj punjenja pelene četiri puta dnevno. 

 

San

U prvom mesecu bebinog života beba skoro čitav dana prespava. Dnevno spava i do 17 časova, odnosno oko 8.5 do 10 sati u toku noći i od 6 do 7 sati po danu. Istraživanje su pokazala da bebe koje se hrane majčinim mlekom mogu spavati od 4 do 5 sati vezano u toku noći, dok bebe koje se hrane formulom mogu da povežu oko 5 do 6 sati sna bez buđenja. Međutim, kako svaka beba ima svoj ritam i vi ćete primetiti kada vašoj bebi san najviše prija i koiko sna joj je dovoljno.

 

Motorički razvoj bebe

U prvom mesecu beba će uživati u mrdanju ruku i nogu dok leží. Ovo je odlična vežba za razvoj bebinih mišića i za motoriku. Obično u ovom periodu se preporučuje kupovina podloge za igru s obzirom da će beba pokušavati rukama da uhvati viseće igračke. 

Razvoj bebe u drugom mesecu života

U drugom mesecu bebinog života primetićete značajne novine. Obično beba počinje da se kikoću, intenzivnije pomeraju rukčice i iskazuju određene rekcije.


Fizički razvoj

Sa izabranim pediatrom roditelji će pratiti razvoj bebe kada su visina i težina u pitanju. U drugom mesecu bebin vrat postaje snažniji, tako da roditelji mogu za početak kraće oko desetak minuta, a kasnije i duže bebu stavljati na stomak. Ležanjem na stomak ona učvršćuje i glavu i vrat. 


Vakcinacija

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srbiji nakon navršenog drugog meseca života beba se susreće sa vakcinacijom, odnosno prvom dozom kombinovane petovanlentne vakcine. Ova vakcina bebi daje zaštitu od:     

 • HiB (protiv bakterije Hemofilus influence tip B),
 • DTP (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), 
 • OPV (protiv dečje paralize) 

O vakcinaciji bebe roditelji bi bi trebalo da se dogovaraju sa pedijatrom koji prati bebu. Kako lekari navode kao normalna reakcija na vakcinu, javiće se crvenilo i blagi otok na mestu uboda. Međutim ukoliko roditelji primete da beba teže podnosi vakcinu savetuje se konsultacija sa pedijatrom.

 

Razvoj beba u trećem mesecu

U prvom tromesečju razvoja bebe, beba se isključivo hrani mlekom, bez obzira da li je majčino ili mlečna formula. Pored mleka bebi je potrebna i voda. Beba u ovom periodu polako ima izgrađeni ritam sa spavanjem, hranjenjem i presvlačenjem. Naime, najoptimalnije vreme za hranjenje i presvlačenje je na svaka tri sata. U prvom tromesečju razvoja bebe zapažaju se značajne promene. Beba počinje da se vrti po krevetcu, žustro pomerajući udove. Glavu ume da okreće, ali i dalje glava i vrat nisu dovoljno čvrsti. Reaguje na zvukove i šumove.


Fizički razvoj

Kako svaka beba priča svoju priču, savetuje se praćenje njenog rasta i razvoja u konsultaciji sa izabranim pedijatrom. Roditelji će svakako primetiti da je beba i u ovom periodu dobila na kilaži.


Ishrana bebe

Prema istraživanjima beba ovog uzrasta spava u proseku i do 15 časova u toku dana. Prosečno beba jede na svakih 3 do 5 sati. Da bi roditelji bili sigurni da beba unosi dovoljnu količinu hrane potrebno je da prate broj mokrih pelena i kakanih pelena.  Beba bi trebalo da ima više mokrih pelena u toku dana, dok bi svaki dan trebalo da ima po jednu kakanu pelenu, ili jednu u nekoliko dana. Ovo su svakako okvirni podaci. Svaka beba će u skladu sa svojim ritmom spavati i unositi mleka koliko joj je potrebno, a vi kao roditelj uspećete na osnovu njenih reakcija da procenite koliko je dovoljno.


Vakcinacija

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srbiji sa 3 i po meseca smatra se da je beba spremna za 2. dozu kombinovane vakcine kao i za drugu dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. I u ovom slučaju možete očekivati da beba odreaguje na primljenu dozu vakcine u vidu crvenila i blagog otoka. Kao i u predhodnom slučaju, ukoliko beba ima intenzivnije simptome savetuje se poseta pedijatru.


Čula bebe

U ovom periodu čula bebe su sve izoštrenija, naročito sluh i vid. Beba sad uviđaju prostor oko sebe. U ovom periodu beba će uspeti da vidi različite nijanse boja. Takođe, primetićete da će beba uživati u igri sa igračkama koje su jarkih boja, šuškaju, svetlucaju čija je tekstura mekana i pufnasta. 


Govor kod bebe

Kao što je navedeno, u ovom periodu čula kod bebe su vrlo izoštrena, pa tako i njeno čulo sluha dolazi do izražaja. Ona će probati da imitira neke od zvukova, tonova i melodija iz svog okruženja. Roditelji će takođe primetiti i razliku u plakanju u zavisnosti od bebine potreba, pa će tako lakše prepoznati da li je beba gladna, uspavana ili je vreme za menjanje pelena. 


Razvoj bebe u četvrtom mesecu 

U ovom periodu beba sve više formira karakter i postaje svoja ličnost. Roditelji će polako primećivati i na koga beba liči fizički. 


Fizički razvoj i san bebe

Razvoj bebe u četvtom mesecu ističe se po tome što bebe spavaju sve duže. Dešava se da određene bebe prespavaju i celu noć. U toku dana, bebe provedu u proseku oko 5 sati spavajući, a u toku noći mogu spavati i do 10 sati. U ovom periodu bebe prolaze kroz fazu koja se naziva regresija spavanja. Ona predstavlja razvojni skok jer bebin mozak postaje sve aktivniji, što se odražava ne bebine emocije. Pedijatri savetuju da se u ovoj fazi, koja obično traje od 2 do 6 nedelja, uvedu umirujući rituali pre spavanja. Kada je reč o dobijanju na težini i visini, ista je situacija kao kod razvoja u trećem mesecu. 


Ishrana bebe

Bebe i dalje jedu na tri sata, u proseku do 170 ml mleka, ili 750ml ukoliko je beba na formuli.  U ovom periodu uobičajno je da beba ima oko 4 do 5 potpuno mokrih pelena. Mnogi stručnjaci savetuju da je najbolje da se beba hrani isključivo majčinim mlekom ili dohranom do 6 meseca jer se na ovaj način smanjuje rizik od alergijskih reakcija na pojedine namirnice. Ipak, ukoliko roditeljima deluje da je beba spremna za unos čvrste hrane najbolje bi bilo da se posavetuju sa pedijatrom. 


Govor kod bebe

U ovom periodu roditelji će primetiti da beba prati pokrete njihovih usana dok pričaju. Ona će pokušati da imitira neke od zvukova, tonova ili samo melodiju govora. Ovo je prva faza razvoja komunikacije kod bebe. U četvrtom mesecu beba proizvodi čitav spektar zvukova i glasova. Kako bi roditelji stimulisali razvoj bebine komunikacije preporučuje se da imitiraju bebine glasova i gestikulaciju. Na ovaj način beba uči odnos uzrok-posledica, koji je značajan za razumevanje komunikacionih procesa.

 

Razvoj bebe u petom mesecu

Do sada beba je naučila da prepoznaje ljude iz svog okruženja i sa njima je otvorena i sigurna u komunikaciji. Međutim, postoji mogućnost da se pojavi strah od ljudi koji joj nisu simpatični ili se prvi put susreće sa njima. Ovaj pojava će proći tokom vremena, ipak važno je da beba postepeno upoznaje članove iz svog daljeg okruženja. U ovom periodu beba lako može postati preplavljena raznim utiscima te se isuviše dinamičan dan može odraziti na njeno ponašanje. Ona može postati uznemirena i plačljiva. Kako ne bi došlo do toga, povremeno bi trebalo skloniti dete od buke u miran kutak gde će ona moći da ,,sabere utiske” i pripremi se za nove. 


Fizički razvoj 

U petom mesecu beba uveliko guče, priča određene slogove i pevuši. Okreće se, vrti. Beba je već uveliko učvtstila glavu i vrat. I dalje beba prespava veliki deo dana. Sa pet meseci može se očekivati da beba sedi. Dobijanje telesne težine kreće se oko 800 grama na mesečnom nivou. Međutim, bitno je naznačiti da je svaka beba jedinstvena, pa nema potrebe za poređenjem beba. Potpuno je normalno da neke bebe razvojne ciljeve dostižu ranije, a druge kasnije.


San

Kao lekari navode u ovom periodu beba bi trebalo da poveže od 10 do 11 sati sna. Još uvek joj je potrebno od 14 do 16 sati spavanja. Stručnjaci savetuju da se beba tokom dana ne budi kako bi duže spavala noću. Naime, oni ističu da ukoliko beba ne odspava dobro u toku dana, uveče može biti preumorna i teško će se uspavati. 


Govor kod bebe

U ovom periodu beba uveliko ispušta najrazličitije zvukove, a može i da izgovori nešto što podseća i na prve reči. Beba će se u 5 mesecu zabavljati ispuštanjem različitih zvukova i pravljenjem različitih grimasa. 


Ishrana 

Između 4. i 6. meseca beba više ne gura hranu ka spolja, već počinje da razvija koordinaciju kojom će gurati hranu od prednjeg dela usta ka grlu, kako bi istu progutala. U ovom periodu ona će sve više pokazivati zainteresovanost za hranom. Međutim, pedijatri preporučuju da se beba isključivo doji ili hrani formulom do 6. meseca, ali sa postepenim uvođenjem hrane od navršenih 4.5 meseca života.

 

Razvoj bebe u šestom mesecu

U ovom periodu se kod bebe razvija emocija, pa na njenom licu roditelji jasno mogu da vide da li je srećna ili tužna. Takođe, po boji glasa roditelja ili izrazu lica, beba može spoznati osećanja koja roditelj ima. 


Fizički razvoj

U prvom polugodištu, bebe i dalje dobijaju oko 200 grama nedeljno. Beba se razvija, učvrstila je već glavu i vrat. Stabilna je. Počinje polako da usavršava sedeći stav. Većina beba u ovom periodu mogu samostalno da se okrenu sa stomaka na leđa i obrnuto. Neke su već krenule da puze ili se polako pripremaju za to. Stručnjaci ističu da je u ovom periodu korisno da beba što više vremena provede ležeći na stomaku kako bi jačala mišiće vrata i kičme. 


Ishrana bebe

U šestom mesecu savetuje se postepeno uvođenje bebi kašica. U početku, mnoge bebe odbijaju kašice jer se prvi put susreću sa drugačijim ukusom i teksturom hrane. Bebu ne bi trebalo forsirati. Nakon nedelju dana roditelji mogu ponovo pokušati da bebi daju da proba kašicu. Ukoliko beba konstantno odbija hranu, roditelji bi trebalo da se posavetuju sa pedijatrom. 


Stvari koje su potrebne za hranjenje bebe:

 • Hranilica
 • Blender za pasiranje hrane
 • Što više portikli (posebno korisne su nepropusne portikle, a ne pamučne, koje se mogu prati)
 • Male kašike za hranjenje bebe i činijice


Govor kod bebe

U ovom periodu beba može naučiti da reaguje kada čuje da neko izgovara njeno ime, takođe i da prestane da radi određenu radnju kada joj se kaže ,,ne”. Beba komunicira gestovima. U ovom periodu ključno je da roditelji što više pričaju sa bebom kako bi podstakli njen govor. Ona će u svom govoru koristiti sve više različitih kombinacija suglasnika i vokala, kao što su: ba, ma, na, ga.


Vakcinacija

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srbiji u šestom mesecu vreme je za 3. dozu kombinovane petovalentne vakcine, kao i 3. dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. Takođe, sa navršenih 6 meseci beba bi trebalo da primi i 3. dozu vakcine protiv hepatitisa B. O vakcinaciji bebe važno je da se posavetujete sa pedijatrom koji prati bebu.


Prvi zubići

Prvi zubići obično izbijaju sa 6 meseci. Prvi zub koji izbije, obično je donji sekutić. Pre nego što izbije prvi zub, roditelji mogu primetiti pojačano balavljenje kod bebe. Deo desni gde bi trebalo da izbije zub može biti otečen i osetljiviji. U ovom periodu preporučuje se masiranje bebinih desni laganim pokretima prstiju kao i korišćenje glodalica ili mokrog hladnog peškirića koji bi beba mogla da žvaće. 


Razvoj bebe u sedmom mesecu

Lekari ističu da se bebin vid izoštrava do sedmog meseca. Od sedmog meseca može videti idealno jasno, razlikujući boje. Sluh se takođe razvija, pa može prepoznati glasove određenih ljudi. Počinje da sklapa slogove, recimo „ma-ma“. Gestikulacijom lica pokazuje raspoloženje.


Fizički razvoj

U ovom periodu beba je izgradila mišiće i razvila koordinaciju pokreta, pa sada može da drži predmete, polako se kreće i samostalno sedi. U sedmom mesecu razvija se i fina motorika, pa će roditelji primetiti da bebe prebacuje predmet iz jedne u drugu ruku i počinje da koristi prste. 


Razvoj bebinih čula 

Deo mozga koji je zadužen za procesuiranje zvukova je sada potpuno razvijen tako da bebe može da raspozna i razume širok spektar zvukova. Bebe na daljinu vide sve oštrije i prepoznaju i vide punu paletu boja. 


Govor kod bebe

U ovom periodu beba može izgovarati reči poput: mama, tata, baba… ali one još uvek nemaju konkretno značenje.  U ovom periodu beba će se sve više smejati, pokazivati različite gestove i mimike. Ispuštaće repetativno najrazličitije zvukove. Govor bebe roditelji mogu pospešiti time što će joj pričati najrazličitije priče i iniciranjem bebine reakcije na istu. 

 

Razvoj bebe u osmom mesecu

U osmom mesecu dete postaje izuzetno privrženo za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog. Počinje da oponaša drugu decu ili bebe, pa tako ako druga beba plače, počeće i vaša beba. Značajan je razvoj govora u osmom mesecu života. 


Fizički razvoj

U ovom periodu roditelji mogu primetiti da beba pokušava da se uspne uz sofu. U koliko do ovoga dođe, verovatno će uspeti i da se održi neko vreme. U ovim trenucima bebi će značiti podrška roditelja koji će biti uz nju i pridržati je ukoliko krene da gubi ravnotežu. Ipak, kako bi beba naučila da hoda, mnogo puta će pasti. U ovim trenucima bebi će značiti da vidi opuštene roditelje koji će podržavati svaki njen korak. 


Kako je beba radoznala i uživa u otkrivanju novih stvari roditeljima se savetuje da zaštite bebin prostor. Zaštite bi trebalo staviti na štekere, oštre ivice i fioke u kojim se nalaze stvari koje su opasne za bebu. 
U ovom periodu beba razvija fine motoriče pokrete u vidu hvatanja sitnih stvari. Beba će sada polako moći i samostalno da se hrani. U ovom periodu važno je ukloniti sve sitne stvari koje bi beba nepažnjom mogla da proguta. 


Razvoj govora

Kako bi i sama počela da govori, beba će se u ovom trenutku sve više uključivati u komunikaciju sa roditeljima i biće fokusirana na njihov govor. Za bebu je korisno da roditelji nastave sa pričanjem priča, da budu što dinamičniji i zabavniji u pripovedanju istih jer će na taj način održavati bebinu pažnju i stimulisaće bebu na govor. 

 

Razvoj bebe u devetom mesecu

Fizički razvoj

U devetom mesecu beba već može stabilno da sedi, puzi i podiže se uz nameštaj. Prati pokrete, uzima predmete i igračke u ruke, zapaža oblike. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca. Voli pesmice, igre sa roditeljima i šetnje. Spava dva do tri puta tokom dana. Tokom noći se budi jednom ili dva puta da pojede mleko. Sa devet meseci bebe obično imaju dva donja sekutića, ali neretko i dve gornje jedinice.


Ono što je važno naznačiti jeste da svaka beba ima svoj način na koji uči i obavlja stvari, tako da je sasvim u redu ukoliko roditelj primeti da njegova beba ne dostiže iste razvojne ciljeve kao i druga beba. Ono što je važno je da do 9. meseca beba ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost, pravi koordinisane pokrete. Ukoliko roditelj primeti da postoji značajna razlika u razvoju bebe po mesecima uvek se može konsultovati sa pedijatrom. 


Ishrana

Beba u devetom mesecu i te kako počinje da koristi u ishrani kašice. I dalje je mleko bitna i neizbežna hrana, ali kašice pripremljene od barenog povrća su iprava poslastica. Od novih namirnica mogu se uključiti skoro svo povrće, sem mahunarki, pileće i teleće meso, voćne kašice od banana, jabuke, kruške, breskve i kajsije. Krajem devetog meseca može se uključiti i kravlje mleko. Iz meseca u mesec beba je čvršća. Kada je uvođenje novih namirnica u ishrani bebe u pitanju preporučuje se savetovanje sa pedijatrom koji prati bebu i poznaje njene navike.


Kognitivni razvoj

Ovo je period u kome beba uživa u igri. Često će biti i inicijator igre. U ovom periodu ona stiče sposobnost da razume da, iako određeni predmet ne vidi, on ipak postoji. Takođe, beba opaža da skriveni predmet može ponovo da se pojavi. 
U ovom periodu, bebina pažnja je kratka te će se sa nekim predmetom igrati samo nekoliko minuta. Nakon toga pažnju će joj privući novi, njoj zanimljiviji predmet. 
Beba će početi da upija stvari, emocije, grimase i ponašanja od ljudi iz svog okruženje, zato je važno da roditelji obrate pažnju na grimase i emocije koje ispoljavaju u prisustvu deteta. 

 

Razvoj bebe u desetom mesecu

Ishrana

U desetom mesecu beba jede više puta u toku dana. Dnevno popije oko 500 ml mleka, a već uveliko jede i čvrstu hranu u vidu kašica. Često bebe odbijaju povrće, međutim u ovim situacijama roditelji bi trebalo da budu uporni ali i strpljivi.  Dakle, kako bi dete usvojilo neku namirnicu ponekad je potrebo i da joj se ista ponudi oko 5 do 10 puta. Pedijatar koji prati bebu daće roditeljima najbolji savet kada je uvođenje novih namirnica u pitanju.

 
San

U ovom periodu roditelji mogu primetiti novu rutinu kod svoje bebe. Naime, ona može početi da preskače jutarnje spavanje i umesto toga spavaće duže popodne. Kako beba formira nove navike i ima dva umesto tri odmora dnevno, može se desiti da bude nervoznija i plačljivija. Ova situacija može se jednostavno preduprediti time što će se beba stviti na spavanje ranije. 


Stručnjaci navode da je u desetom mesecu bebi u proseku potrebno da ima oko 13 - 14 sati sna koji uključuju i jutarnju dremku do 30 minuta i duži poslepodnevni san. Međutim, važno je naglasiti da je svaka beba drugačija, te da će imati svoj bioritam. 


Kognitivni razvoj

Ovo je period kada je beba ekstremno radoznala i brzo upija stvari. Roditelji ovo mogu iskoristiti tako što će kroz igru dete naučiti kako da se češlja, pere zubiće, koristi pribor za jelo. Ona sada može da razume jednostavne instrukcije, zvukove. Takođe, beba može da prepozna lica ljudi čak i ako ih nije videla duži vremenski period. 


Fizički razvoj

Beba bi već trebalo da puzi na šakama i kolenima. Takođe, sposobna je stabilno da sedi, hoda pridržavajući se uz nameštaj. U ovom periodu najveći izazov bebi je da nauči kako da sedne iz stojećeg položaja. 

 

Razvoj bebe u jedanaestom mesecu

Sa 11 meseci roditelji ispred sebe imaju pravu malu devojčicu ili dečaka čija se nezavisnost svakim danom sve više razvija. 


Fizički razvoj

U ovom periodu pojavljuju se prvi znaci koji ukazuju da je prohodavanje na pragu.

Neki od njih su:

 • Beba hoda uz nameštaj
 • Na kratko može da stoji samostalno
 • Beba može sama da ustane

Važno je naznačiti da svako dete ima svoj razvojni put, pa tako neka prohodaju i sa 9 meseci dok druga prohodaju sa punih 18.


Motorički razvoj

Deca postaju sve radoznalija, pa tako će pokušavati da se penju uz nameštaj, stepenice, otvaraju i zatvaraju fioke i ormariće, s toga je važno opasne predmete držati van njihovog domašaja. U ovom uzrastu odlična igračka i zabava za decu su kockice, i različiti šareni predmeti tog tipa. 

Govor kod bebe od 11 meseci

Beba sa jedanaest meseci može da ponavlja i izgovara jednostavne i kratke reči. U ovom periodu roditelji često mogu videti dete kako u igri oponaša razgovor kroz brbljanje. Kako bi se dete stimulisalo na razgovor bilo bi lepo da mu roditelji čitaju različite priče i pokazuju slikovnice ali i da dete uključe u konverzaciju tako što će mu postaviti pitanja koja su u vezi sa sadržajem priče. Na ovaj način i roditelji će steći uvid u to koje reči dete razume, a koje ne. Logopedi često ističu da je važno da roditelji u komunikaciji sa detetom izgovaraju reči pravilno i bez maženja jer će na taj način dete brže i pravilnije naučiti da priča. 


Ishrana

Od 11 meseci deca kreću samostalno da se hrane prstićima i polako počinju da istražuju upotrebu dečijeg escajga. Možda neće odmah moći pravilno da koriste kašiku, ali vremenom će biti sve veštiji. Mnogi roditelji u ovom periodu mališana hrane sa raznovrsnim voćem, povrćem i mlečnim proizvodima. Kako stručnjaci savetuju i u ovom periodu ishrana bi trebala da uključi od 500 do 600ml majčinog mleka ili formule. 

 

Razvoje bebe u dvanaestom mesecu

Razvoj vaše bebe do prve godine je izuzetno dinamičan. Beba se brzo menja, uči mnogo novih stvari i razvija se fizički i psihički. Nakon godinu dana, roditelji su samopouzdani i osećaju se dobro, u ne tako novoj ulozi. Beba gotovo da više nije beba, već majušni čovek sa izgrađenim temperamentom i karakterom. 


Fizički razvoj

Uoči prvog rođendana, mnoga dečica prolaze kroz razvojne skokove. Roditelji dobro poznaju svoju bebu. Uigran su tim. 


Šta bi sve beba trebalo da zna da uradi u dvanaestom mesecu?

 • Da puzi
 • Da se podigne na šake i kolena
 • Da prohoda ili da pokazuje naznake da će prohodati
 • Da se podigne 
 • Da hoda držeći se uz nameštaj
 • Da napravi samostalno par koraka
 • Da se povuče rukama i odgurava nogama dok leži na stomaku
 • Da samostalno koristi svoj pribor za jelo

 

Ishrana

Beba sada ima širok spektar namirnica koje može jesti. Važno je da namirnice budu nutritivne i mekane kako bi moga lepo da ih sažvaće. Ukoliko roditelj primeti da se apetit deteta samnjio u ovom periodu, to je potpuno prirodan proces te nema razloga za brigom. U ovom periodu realno je da dete pojede oko četvrtinu šolje od svake grupe namirnica.
Prilokom uvođenja novih namirnica u ishrani deteta preporučuje se da se svaka da u minimalnim količinama i da se u narednim danima obrati pažnja na eventualne alergijske simptome. Ova preporuka se posebno odnosi kod uvođenja namirnica koje su poznate po iziazivanju alergija (med, mleko, koštunjavo voće, morski plodovi).


San

Prema rečima pedijatra sa godinu dana, detetu je potrebno gotovo 14 sati sna koji uključuju jedan kratki dnevni odmor u toku prepodneva i duži poslepodnevni odmor u trajanju od 2 do 3 sata. Međutim, kao što smo već naveli potrebe kod svake bebe su individualne. Kao roditelj pratićete razvoj vaše bebe i zanćete da prepoznate njen ritam spvanja.


Vakcinacija

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srbiji sa navršenih 12 do 15 meseci, beba bi trebalo da primi 1. dozu MMR vakcine. Reč je o kombinovanoj vakcini protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. Sve potrebne informacije o vakcinaciji bebe roditelji bi trebalo da dobiju od svog pedijatra.


Govor kod deteta od 12 meseci

Beba je sad svesna svojih potreba i jasno može pokazati šta želi. Svoj govor obogatila je sa par jednostavnih reči čije značenje poznaje. U stanju je da razume jednostavne komande komunicirane uz gestove, pa će tako znati da donese nešto ili da pogleda u određenom pravcu. Komunikacija postaje sve više dvosmerna. U ovom periodu roditelji mogu svoje dete učiti manirima poput: hvala, izvolite, molim, pozdrav.


Proces odrastanja i razvoja bebe po mesecima u prvih godinu dana je čaroban put, kako za bebu tako i za roditelje. Na njemu svi uče i zajedno se razvijaju. 

 

 

 

 

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći