Razvoj bebe i deteta

Beba od 5 meseci - šta sve možete da očekujete?

Beba od 5 meseci istražuje sve što se nađe pred njom. Uveliko se razvija i raste, jer u ovom periodu beba uglavnom udvostruči svoju težinu. Šta vas sve očekuje kada beba navrši 5 meseci, saznajte u nastavku teksta. 

Motorika bebe od 5 meseci

Što se tiče motorike, beba je bi dosad trebalo da savlada držanje glavice. Verovatno ćete primetiti da beba sve više pokušava da zauzme sedeći položaj. Pokazivaće zanimanje za hranu, kao i razne predmete. 

Već smo pisali o tome da igračke za bebe od 5 meseci mogu doprineti pravilnom razvijanju motorike. Bebe u ovom uzrastu mogu da samostalno da se okrenu sa stomaka na leđa. Primetićete da su najaktivnije ujutru. 

Normalna težina bebe od 5 meseci

U ovom periodu beba dobija oko 600g mesečno, to je oko 20g dnevno. U ovom periodu može doći do skoka u razvoju, zato obratite pažnju na njeno ponašanje i simptome.

Beba od 5 meseci - vežbe

Kao i u prethodnom periodu, nastavljate sa brojnim vežbama koje pospešuju razvoj bebe. Najvažnije je da provodi vreme na stomaku. Time se vežbaju ruke, ramena, kičma i celo telo

Ovaj položaj je važan, pošto od njega počinje puzanje. Ovo naravno nije jedina vežba za bebe od 5 meseci. Možete je postaviti na leđa i podizati nogice, posle izvesnog vremena ona će sama početi to da radi. Osim što će im biti interesantne, bebe će time vežbati koordinaciju pokreta.

Beba od 5 meseci - ishrana

Važno je znati da bebe još ne bi trebalo da jedu čvrstu hranu. Čvrsta hrana uvodi se tek pošto beba navrši 6 meseci i posle savetovanja sa pedijatrom. Kod nekih beba postoji mogućnost uvođenja nemlečne hrana, ali to neka bude samo jedan obrok. 

Kašice za bebu od 5 meseci mogu biti pun pogodak. To su veoma jednostavni, a hranljivi obroci. Takođe, dobra opcija su i žitarice, ali bez glutena. Ono što se preporučuje bebama je proso za bebe. Pre uvođenja ove hrane, konsultujte se sa pedijatrom. 

Sokovi za bebe od 5 meseci nisu preporučljivi. Obavezno zaobilazite industrijske, tek posle nekog vremena možete ih uvesti, ali neka budu prirodni. 

Koliko spava beba od 5 meseci?

Beba od 5 meseci može da spava tokom noći više sati. Međutim, to sve zavisi od bebe do bebe. U ovom periodu beba najčešće spava dva puta tokom dana. Ako mislite da će manje spavanje tokom dana uticati na bolji san noću, to baš nije tako. 
Bebin organizam se razvija i mnoge stvari ga iscrpljuju. Tačno je da će lakše zaspati, ali ne nužno i bez buđenja tokom noći. 

Vakcinacija sa 5 i po meseci

Što se tiče vakcinacije, beba bi iduću vakcinu trebalo da primi u 6. mesecu. Dovoljno je da pratite kalendar vakcinacije i biće sve u redu. Imajte na umu da su neke vakcine za bebe obavezne.

Šta ume beba od 5 meseci?

Iako mala, beba od 5 meseci može svašta. Uglavnom guče i komunicira svojim jezikom. Beba od 5 meseci uživa u igri, a pored toga može da: 

  • Koristi obe ruke
  • Prebacuje predmete iz ruke u ruku
  • Okreće se sa leđa na stomak
  • Koristi prste i dlan da dohvati predmete

Šta treba da vas zabrine u razvoju bebe od 5 meseci?

Ako uočite sledeće stvari, obratite se pedijatru.

  • Beba ne pokazuje želju da dohvati predmete u blizini
  • Ne reaguje na zvuk oko sebe
  • Ne smeje se
  • Ne može da se okrene na stranu
  • Teško stavlja igračke u usta

Izvor: https://rastimozdravo.com/beba-od-5-meseci/

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći