Zdrava beba, zdravo dete

Kolostrum za decu - kada se javalja i sve što treba da znate

Bez obzira na to što kolostrum nije zrelo majčino mleko, veoma je važan. Zbog njegovo sastava, kolostrum je izuzetno bitan u prvim danima novorođenčeta. Doprinosi rastu, razvoju, utiče na imuni sistem i štiti bebu od raznih bolesti.

Počinje da se proizvodi kada buduće mame dođu u 16. nedelju trudnoće. Nema razloga da se plašite ako primetite žućkaste tragove na vašem brushalteru, hormoni rade i to je sastavni deo trudnoće.

Šta je kolostrum?

Kolostrum može biti žute ili bele boje, a smatra se najsavršenijom hranom za bebe. Prepun je vitamina, minerala i proteina. Ono što je veoma zanimljivo je da beba uzima kolostrum samo nekoliko dana, potom prelazi na majčino mleko. Međutim, uticaj na razvoj bebe, pogotovu tokom prvih 12 meseci je neverovatan. Sadrži visok procenat imunoglobulina, te je ključan za zaštitu deteta od infekcija i bolesti. 

Kada se javlja kolostrum?

Počinje da se proizvodi kada dođe 16. nedelja trudnoće. Grudi tokom trudnoće su osetljive i postepeno postaju veće, a tada se dešava laktacija (početak stvaranja mleka). Imajte na umu da laktacija nije ista kod svake trudnice. Kod nekih kolostrum može da se javi tokom trudnoće, s druge strane, postoji i mogućnost da se primete tek posle porođaja. Iako pojava kolostruma ume da zabrine buduće mame, nema razloga za to.

Kako kolostrum izgleda?

Boja i izgled kolostruma se razlikuje. Može biti gust i lepljiv, a ujedno redak i vodenast. Što se tiče boje, ona se razlikuje. Nekada je bele, a može da bude žućkast / narandžast. Beta karoten utične kako će kolostrum izgledati. Kakav god da je, ne treba da brinete. Kolostrum se razlikuje od osobe do osobe. 

Zašto je kolostrum dobar za bebe?

Posle porođaja sastav kolostruma se ne menja 30 sati! Sastojci su prosto neverovatni, zato i ne čudi što ga mnogi smatraju savršenim. Evo šta sve čini kolostrum:

  • Proteini
  • Masti
  • Bela krvna zrnca - imaju ulogu da štite bebe od virusa, bakterija i raznih bolesti. 
  • Minerali - natrijum, magnezijum, gvožđe, cink i fosfor su samo neki od minerala za jačanje imunog sistema.
  • Vitamini

Napominjemo da su ovo najvažniji sastojci, ima ih znatno više.

Svi sastojci imaju neverovatan uticaj na razvoj bebe, naročito u prvoj godini života. Osim pomenutih benefita, kolostrum utiče na izbacivanje bilirubina, a time se smanjuje rizik od žutice kod beba.

Koja je razlika između kolostruma i mleka?

Razlika koju ćete odmah uočiti je da se prvo mleko razlikuje po boji i strukturi od mleka koje će se pojaviti nekoliko dana posle porođaja. Kolostrum je uglavnom žućkaste boje i gust, dok je mleko ređe i bele boje. Mleko ćete dati bebi tek par dana posle porođaja.

Kada se treba obratiti lekaru u vezi sa kolostrumom?

Lekaru treba da se javite ako uočite da je curenje intezivnije, takođe ako primetite krvavi iscedak. Iako deluje zabrinjavajuće, dešava se da to nije ozbiljno, ali za svaki slučaj posetite doktora. Tokom trudnoće mogu se dogoditi razne stvari koje nisu nužno znak za uzbunu, ali uvek je bolje proveriti. 

Dakle, kolostrum je najbolja stvar koju možete dati svojoj bebi. Nejgov uticaj na razvoj i rast bebe je nemerljiv.

Izvor: 
https://www.healthline.com/nutrition/bovine-colostrum
https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/colostrum
Foto: Shutterstock

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći