Zdrava beba, zdravo dete

Žutica kod beba - sve što treba da znate

Na samom početku treba istaći da žutica nije bolest, već se pojavljuje kao posledica nedovoljno razvijenog bebinog organizma i borbe sa viškom bilirubina u krvi. Žutica kod beba se primećuje tako što pritisnete nos bebe ili grudi, a zatim se pojave žuti tragovi.

Šta je žutica?

Žutica kod bebe je preobojenost kože i beonjača, kao posledica proizvodnje velikih količina bilirubina. Takođe, jetra nije u mogućnosti da se na vreme oslobodi tog viška.

Šta izaziva žuticu kod beba?

Fiziološka žutica kod beba najčešće se javlja drugog ili trećeg dana po rođenju. Tada se bebin organizam prilagođava novom okruženju i životu van materice. Žuticu će najpre uočiti na licu i grudima. 

Žutica se češće pojavljuje kod beba koje su rođene pre termina. To je borba bebinog organizma sa viškom bilirubina u krvi, a u većini slučajeva se povlači sama posle nekoliko dana

Vrste žutica

Laktaciona žutica kod beba

Javlja se samo u određenim slučajevima. Majčino mleko sadrži 3-alfa 20-beta pregnandiol, koji usporava razgradnju bilirubina u jetri. Pojavljuje se pošto beba izađe iz bolnice i može biti prisutna sve do 10. nedelje. Poput fiziološke, povlači se sama. 

Patološka žutica kod beba

Nastaje u prvih 24 sata, a često je prate temperatura i groznica. Za razliku od fiziološke žutice, patološka može trajati i 3 nedelje. Osim kože, vidi se na ručicama i stopalima. Patološka žutica je ozbiljnija i tada je neophodna odgovarajuća terapija. Najčešće se javlja u sledećim situacijama:

  • Krvne grupe bebe i majke nisu iste
  • Beba ima malu težinu (ispod 2,5kg)
  • Nedostatak kiseonika kod bebe pri rođenju
  • Bebe rođene pre termina
  • Beba ozleđena prilikom porođaja

Da li je žutica prelazna?

Žutica kod beba nije zarazna. Pojave žutice može ukazati na određene probleme u organizmu, ali za novorođenčad, uglavnom je uzrok bilirubin koji se vremenom rešava i sve je normalno. 

Kako prepoznati žuticu kod beba

Već smo napomenuli da se žutica javlja na bebinom licu i grudima. Takođe, ako beba ima slab apetit, pospana je, teško se budi ili slabije sisa, to mogu biti naznake da se pojavila žutica.

Koliko traje fiziološka žutica kod beba?

Najviše se traje par dana i povlači se sama od sebe. Čim počne da se uspostavlja ravnoteža u organizmu i smanjuje bilirubin, žutica će početi da se povlači.

Da li je žutica opasna po bebu?

Nije opasna po bebu i nestaje kada se njen organizam navikne na novo okruženje. Samo u retkim slučajevima može biti opasna, a to kada bilirubin u krvi dostigne određni procenat koji može da naškodi novorođenčetu. U ozbiljnijim situacijama, žutica se može lečiti odgovarajućim terapijama.

Da li se pojava žutice može sprečiti?

Ako bebu često dojite u prvim satima po rođenju, može se uticati na pojavu žutice. Tada njen organizam ubrzano radi i čisti se od bilirubina koji uglavnom izbacuje putem stolice.

Da li dehidratacija ima veze sa žuticom?

Žutica kod beba može nastati kao posledica dehidratacije. To nastaje kada nema dovoljnog unosa tečnosti. Javlja se u idućim situacijama:

  • Nedovoljno mleka
  • Ređe dojenje
  • Neiskustvo prilikom dojenje (često kod žena koje dobiju prvo dete)
  • Uvučene bradavice

Potrebno je da bebu hranite redovno. Zato se nemojte libiti da je probudite. Uzrok pospanosti može biti žutica, zato redovno hranjenje i te kako pomaže u sprečavanju dehidratacije, a samim tim i pojavi žutice.

Žutica kod beba - lečenje

Može se lečiti na nekoliko načina. 

Česti podoji - uticu na nivo bilirubina i pražnjenje creva. 

Fototerapija - Koža bebe izlaže se specijalnom plavom svetlu (slično UV zracima). Koža apsorbuje svetlost i koristi za borbu protiv bilirubina. Nema štetnih posledica po kožu deteta, tako da možete biti mirni. Izbegavajte da bebu izlažete sunčevim zracima. 

Ako se žutica kod bebe pojavi po puštanju iz porodilišta, javite se doktoru. To može da se dogodi pet dana od rođenja.

Izvor: 

https://www.halobeba.rs/stanja-koja-brinu/zutica-kod-novorodencadi-fizioloska-zutica/#kako-sezutica-leci
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći