Zdrava beba, zdravo dete

Bubuljice kod beba - šta raditi u toj situaciji?

Jedna od čestih pojava u prvim mesecima novorođenčeta su bubuljice kod beba. Njihova pojava ne izaziva nelagodnost kod beba, već ima samo estetski efekat na kožu bebe. Kakve sve bubuljice postoje, zbog čega se javljaju i kako ih tretirati, saznajte u nastavku teksta.

Šta su novorđenačke akne?

Bubuljice su česta i prolazna stanja kod beba. Uglavnom se javljaju na licu i glavi, a mogu se pojaviti i na ostalim delovima tela. Akne se pojavljuju kod čak 25% novorođenčadi.

Iako deluju isto, međutim, postoji razlika kod novorođenčadi i starijih beba.

Neonatalne akne

Javljaju se kod novorđenih beba i to do 6. nedelje od rođenja. Mogu biti bele bubuljice ili crvene kvržice. Česta su pojava, ne zahtevaju posebnu negu i prolaze same od sebe tokom nedelja ili meseci.

Infantilne akne

Ove bubuljice nisu česta pojava, a uglavnom se javljaju pošto beba navrši 2 meseca. U pojedinim slučajevima se mogu javiti i kasnije. Za razliku od neonatalnih akni, ove akne traju znatno duže, ponekad i godinama.

Agresivnije su i dešava se da ostave ožiljke na bebinoj koži. Ako ih uočite, najbolje je da se javite doktoru, kako biste dobili odgovarajuću terapiju.

Zašto se javljaju bubuljice kod beba?

Verovali ili ne, još nema preciznog odogovora zbog čega se javljaju akne kod beba. S druge strane, postoje pretpostavke koji faktori mogu da izazovu bubuljice:

  • Hormoni majke - oni se kreću bebinom organizmom, te podstiču rad žlezda i ulja koji su uzrok bubuljica. Uglavnom se dešava putem dojenja.
  • Osetljivost bebine kože - osetljiva bebina koža nema dovoljno razvijene pore, te je podložna iritacijama.
  • Dohrana - nekada formula može dovesti do pojave akni, pogotovu ako dođe u dodir s bebinom kožom.
  • Probiotička neuravnoteženost - probiotici su dobri za varenje hrane i neophodni organizmu. Ako se naruši ravnoteža, pretpostavlja se da to može dovesti do pojave bubuljica.

Kakve sve bubuljice kod beba postoje?

Postoji nekoliko vrsta akni koje se mogu javiti.

Crvene bubuljice kod beba

Najčešće se javljaju i ponekad ih možete uočiti u prvih par nedelja po bebinom rođenju. Poseban tretman nije potreban. Budite strpljivi i same od sebe će proći, kako se bebin organizam bude sve više razvijao.

Bele bubuljice kod beba

Nazivaju se još i gnojne bubuljice. Za razliku od prethodnih, one mogu da izazovu svrab i nelagodnost kod beba. Javljaju se na svakom delu tela, a lekari savetuju da ne brinete, jer su one, takođe, prirodna pojava tokom razvoja bebinog organizma.

Važno je da ih ne dirate,  jer tako može doći do potencijalnih komplikacija. Najbitnije je da tada smanjite upotrebu agresivne kozmetike i kožu održavate čistom.

Sitne bubuljice kod beba

Sam naziv govori o kakvim se aknama radi. Nekada su toliko male, te ih je teško uočiti. Takođe su normalna pojava kod bebe. Nastaju iz 2 razloga:

  • Višak sebuma
  • Zapušene lojne žlezde

Ponekad je teško ustanoviti da li su u pitanju akne ili osip od vrućine. Ako niste sigurni, obratite se lekaru.

Bubuljice na licu kod beba

Najvažnije što treba da znate da akne ne izazivaju bol i nelagodnost na licu bebe. U većini slučajeva prolaze spontano u samo nekoliko nedelja. Javljaju se kao bele kvržice na nosu, bradi ili obrazu, a poznate su i kao milije. Iako estetski nisu lepe, nemojte ih dirati.

Bubuljice na glavi kod beba

Uglavnom su crvene boje, a prati ih opadanje kose. Akne nisu uzrok opadanja kose, već je to prirodan proces, pošto raste nova.

Bubuljice na rukama kod beba

Javljaju se kao bele kvržice. Uz pomoć mlake vode i kupke održavajte bebinu kožu, samo vodite računa da ne trljate jako na mestima gde se nalaze akne. Vidite da ne koristite previše kozmetiku za bebe, naročito agresivniju.

Bubuljice na bebinoj guzi

Akne su uglavnom posledica pelenskog osipa. Do pojave dolazi zbog neredovne higijene, ređeg presvlačenja bebe i pelena. Osim toga, bubuljice se mogu javiti uvođenjem nemlečne ishrane ili kada rastu novi zubići.

Najbolje što možete da uradite je da nađete odgovarajuće kreme za pelenski osip.

Bubuljice kod beba od vrućine

Utopljavanje i visoke temperature često dovode do pojave akni. Ako je u pitanju prekomerno utopljavanje, bubuljice će se najpre pojaviti na pregibima, jer se na tim mestima beba više znoji. Jeste važno da bebi bude toplo, samo vodite računa da ne bud pretoplo.

Idealna temperatura prostorije je od 22 do 23 stepena. Ako bebac ne može da spava ili je kenjkav, proverite temperaturu prostorije. Tokom leta šetajte s bebom ujutru ili predveče.

Koliko dugo mogu da potraju bubuljice kod beba?

Nema preciznog odgovora koliko akne mogu da traju. Mogu se povući same od sebe posle samo nekoliko nedelja, a najviše par meseci od rođenja. Znatno je važnije da nisu opasne i bolne po bebe.

Bubuljice su prirodna pojava s kojom se susreće svaki roditelj. Nema razloga za zabrinutost, jer su akne kod bebe prolazna faza.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći
Trenutno nema komentara