Razvoj bebe i deteta

Nicanje zuba: Šta je sve neophodno da znate kada zubići počnu da rastu?

nicanje-zuba

Nicanje zubića kod beba poseban je trenutak za sve roditelje. S druge strane, bebama ovaj period uopšte nije prijatan, zato će tokom ovog perioda biti više nego uobičajno plačljive i uznemirene. Izbijanje zubića samo je još jedan od brojnih faza razvoja koji će proći. Iako deluje da nemate rešenje i ne znate šta vam je činiti, stvari su jednostavne. Pred vama je tekst koji pruža savete kako i šta da radite kada počnu da rastu zubi. 
 

Koji su simptomi izbijanja zuba kod bebe?

Svi roditelji imaju poteškoća da otkriju simptome koji kazuju da bebi rastu prvi zubići. To ćete najbolje uočiti kroz bebino ponašanje, a glavni simptomi nicanja zuba su:

 • Desni su otekle i crvene
 • Odbija da jede
 • Rumeni i upaljeni obrazi
 • Glođe pesnicu, igračke i sve što joj se nađe nadohvat ruke
 • Balavi
 • Blago povišena temperatura

Temperatura kod rasta zubića

Zadržali bi se kod temperature kod izbijanja zuba, jer treba detaljnije objasniti određene stvari. Povišena temperatura može ukazati na nicanje zuba. S druge strane, visoka temperatura (iznad 38,5°C) može značiti da određenu bolest do koje dolazi bakterijskom ili virusnom infekcijom. Izbijanje zuba kod beba prate i drugi simptomi, koji kada se poklope sa temperaturom, mogu signalizirati šta je posredi. Međutim, ima mišljenja da rast zuba kod beba i povišena temperatura nemaju nikakve veze. Isto važi i ukoliko se pojavi dijareja, najbolji savet je da posetite lekara, jer ćete na taj način otkloniti sve nedoumice. Imajte u vidu, može se dogoditi da izostanu simptomi rasta zuba, ali to ne treba da vas brine. 

nicanje-zuba

Kada počinje nicanje zuba?

Period nicanja zuba obuhvata veći vremenski opseg. Uglavnom se javlja oko šestog meseca, mada se neretko dešava, da se prvi zubi kod bebe pojave tek posle prvog rođendana. Ukoliko uočite da beba pokušava sve što dohvati da stavi u usta, to mogu biti prve naznake da se izbijanje zuba bliži. Poenta je da rast zubića zavisi od bebe do bebe. 


Redosled nicanja zuba kod bebe?

Redosled kojim izbijaju zubi nije isti. Može biti potpuno drugačiji i da drugačije niču kod beba. Ovakva pojava nije neobična, najvažnije je da zubići rastu i zauzimaju svoje mesto. Pred vama se nalazi uobičajan redosled nicanja zuba.

 • Donju sekutići (jedinice) – između 4. i 8. meseca
 • Gornji sekutići (jedinice) – od 8. i 12. meseci
 • Lateralni gornji sekutići (dvojke) – između 9. i 13. meseca
 • Donji lateralni sekutići (dvojke) – od 10. do 16. meseci
 • Četvorke (molari gornji) – između 13. i 19. meseca
 • Četvorke (molari donji) – od 14. do 18. meseci
 • Gornju očnjaci (trojke) – između 16. i 22. meseca
 • Donji očnjaci (trojke) – od 17. do 23. meseca
 • Petice (drugi molari gornji) – između 23. i 31. meseca
 • Petice (drugi molari donji) – od 25. do 33. meseca

Sve što smo naveli jeste uobičajan redosled nicanja zuba kod bebe, ali i te kako podložno promenama. Jedino je sigurno da će petice kod beba izrasti poslednje. Ukoliko imate neka dodatna pitanja, uvek možete posetiti pedijatra i zatražiti savet. 

Koliko traje nicanje zuba?

Pitanje je na koje svaki roditelj traži odgovor. Rast zubića je individualna stvar. Dešava se da od početno simptoma, pa sve do izbijanja zuba prođe svega nekoliko dana, a ima slučajeva i kada zub nikne tek posle više meseci. Međutim, ustanovljeno je da kada spazite da su desni otekle i postoji mali otvor, zub samo što nije izrastao. 

Desni kod izbijanja zuba?

Desni kod beba postaju otečene, veoma crvene i osetljive. Pre nego što zub izraste, sam vrh desno postaje beličast i ispupčen. Ceo proces nicanja zuba može biti bolan i neprijatan, najčešće se javlja svrab koji bebi nikako ne prija. 

Iako zvuči čudno, čak i bebini zubi mogu da imaju karijes. Zato se preporučuje da posetite dečijeg stomatologa po nicanju prvog zuba. Mlečni zubi su mali, zato karijes veoma lako i brzo može da se proširi. Kompilikacije neadekvatnog lečenja mogu dovesti do infekcija, u nekim slučajevima i do vađenja. Ova bakterijska infekcija može prouzrokovati da beba brzo izgubi zub, a prazno mesto utiče na pomeranje ostalih zuba, preplitanja, a čak i da neki stalni zub ne izraste, jer nema prostora. Zato je pranje zuba krucijalno.


 

Pranje zuba

Nema bolje stvari, nego da se držite saveta stomatologa. Nije redovno pranje jedina stvar, tu su još:

 • Redovna kontrola izgled zuba i vilice
 • Higijena cucle i predmeta koje stavlja u usta
 • Posle obroka dete treba da pije vodu
 • Sopstveni pribor za pranje zuba

U ponudi se nalaze i razne četkice i paste koje vam mogu pomoći u čišćenju bebinih usta. Jedan od najboljih saveta je da kada idete na kontrolu kod stomatologa, uvek povedete bebu sa sobom. To znatno možete uticati da se otkloni strah od zubara. 

Saveti kako da pomognete bebi kod nicanja zuba?

Za kraj smo pripremili preporuke i savete šta da radite kada dođe do nicanja zuba. Pred vama su praktična rešenja koja deluju. 

Igračke (Glodalice)

Specijalno napravljene baš za nicanje zuba. Time bebe grizi i masiraju svoje desni. Uglavno se prave od posebne vrste gume i reljefne površine. Postoje razčite vrste, neke sadrže tečnost ili gel koji hladi, odlične su ako trebate da umirite desni. Glodalice ih u frižideru, ali nikako u zamrzivaču.

Masaža desni

Masaža bebinih desni uglavno se vrši kažiprstom. Podrazumeva se da su ruke dobro oprane. Za masažu desni kod beba, koriste se gelovi koji se premazuju. Gelovi za nicanje zubića sadrže anestetik ili hijaluronsku kiselinu, kao i lekovite biljke. Koristite ih isključivo prema uputstvima i u skladu sa uzrastom deteta. 

Iritacija oko usana nastaje usled pojačanog lučenja pljuvačke. Zato je važno da redovno umivate, posušujete predeo oko usta. 
Sve predmete i pribor za higijenu dobro čistite pre naredne upotrebe. Tako ćete biti sigurno da je sve u najboljem redu. Nicanje zubića je lep period, dovoljno je malo obratiti pažnju na određene stvari i tako će sve biti kako treba. 

Izvor:
bebo.club
rastimozdravo.rs

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći