Razvoj bebe i deteta

Beba od 9 meseci - sve što treba da znate

Stigli smo i do trećeg tromesečja. Beba raste i razvija se normalno, sve je aktivnija i počinje da ručka razne namirnice. Šta vas sve očekuje kada beba navrši 9 meseci saznajte u nastavku teksta. 

Beba od 9 meseci - rast i razvoj

Beba je sad u trećem tromesečju, raste normalno, ali sporije. Njena težina povećava se oko 450g mesečno, što ne znači da ako je 350 ili 400 nešto nije u redu. Bebe su prosto drugačije. Važno je da ima apetit i jede normalno. U ovom periodu treba obratiti pažnju na ishranu, jer se sada mogu pojaviti prvi znaci gojaznosti. 

Beba od 9 meseci bi trebalo da ima dva sekutića (donja) i gornje jedinice. Motorika u ovom uzrastu je razvijena i bebe su veoma aktivne. Mnoge bebe u ovom periodu uveliko puze, ali nemojte brinuti ako se to nije još desilo, kao što smo više puta napomenuli, bebe se mnogo razlikuju. Zato je važno da što više podstičete bebu na puzanje i koliko vremena je provodila na stomaku. 

Ishrana bebe od 9 meseci

Bebina hrana sada se deli na nemlečnu i mlečnu. Beba uglavnom jede sve i trudite se da hrana bude što raznovrsnija. Time ćete izbeći da beba kasnije odbija određene namirnice. 

Preporuka je da beba jede iz stolice i ima svoj pribor, ali obavezno vodite računa prilikom hranjenja. Nemojte je ostavljati bez nadzora. 

Koliko spava beba od 9 meseci?

Beba spava od 12 do 16 sati dnevno, a tokom dana najčešće dva puta. Pošto se razvija, beba je sve živahnija što utiče na njen umor i pokazuje jasne signale da joj se spava, kao što je trljanje očiju ili naslanjanje na rame roditelja. 

Vežbe za bebe od 9 meseci

Vežbe u ovom periodu su usmerene na podsticanje na puzanje. Stavljate je na stomak i neka zauzme četvoronožni položaj. Takođe, trudite se da bebu podstičete na ustajanje, neka se lagano podiže dok se pridržava za vas. Uz vašu pomoć, pomažite joj da pravi prve korake. 

Šta ume beba od 9 meseci?

Bebe sada umeju mnogo toga, jer sve više savladavaju razne stvari:

  • Samostalno sede
  • Puze
  • Reaguje na svoje ime
  • Hvata predmete
  • Stoji pridržavanjem
  • Reaguje na nepoznate ljude

Bezbednost bebe i pregledi

Sada je vreme za sistematski pregled, mada je ispravan naziv preventivni pregled. U toku prve godine, ima mnogo pregleda, jer se mora pratiti motorički i psihološki razvoj bebe. Preporuka je da oba roditelja dolaze zajedno, jer oboje učestvuju u svakodnevnim aktivnostima i razvoju. 

Što se tiče vakcine za bebe, to se posavetujte sa lekarom ako beba nije dobila sve vakcine dosad.

Šta ukazuje na kašnjenje u razvoju?

Postoje stvari koji mogu ukazati da beba kasni u razvoju. Jeste da se bebe razlikuju, ali ona ove stvari treba obratiti pažnju.

  • Beba ne može da sedi samostalno
  • Nedostatak bilo kakvih glasova
  • Predmeti i okolina joj nisu zanimljivi
  • Ne reaguje na poznate ljude i svoje ime

Ovo ne znači nužno da postoji problem, već su naznake da se treba obratiti lekaru.

Izvor: https://rastimozdravo.com/
 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći