Saveti pri izboru proizvoda

Najvažnije bebino prevozno sredstvo

Kupovina kolica za vaše novorođenče jedna je od važnijih stvari kada je nabavka opreme za bebu u pitanju. U njima će vaše dete u prvim mesecima pa i godinama života provesti dosta vremena, zato je veoma važno da to njegovo prevozno sredstvo bude funkcionalno, udobno i bezbedno, ali i da odgovara potrebama porodice.

Nije važno, dakle, da kolica odgovaraju samo bebi, treba da odgovaraju i mami i tati! Jer roditelji, najčešće mame, mnogo vremena provode u šetnji s bebom u kolicima. Zahvaljujući današnjim modernim modelima, beba u njima može da se vozi bukvalno odmah po rođenju.

Zato je veoma važno da roditelji izaberu što kvalitetnija i funkcionalnija kolica koja će potpuno odgovarati njihovim potrebama, navikama i životnom stilu. Imajte na umu da boja i modni dizajn nikako ne smeju da budu glavni kriterijumi za odabir kolica u kojima će se voziti beba. Nepravilni položaji, neadekvatna veličina i način korišćenja kolica mogu negativno da utiču na psihomotorni razvoj bebe.

Pitanja pre kupovine kolica

Zato pre nego što  počnete da razgledate nove modele dopadljivog dizajna, treba zajedno da odgovorite na neka pitanja u vezi s potrebama vaše porodice. Jer, ista kolica neće odgovarati sportskim tipovima, stalno u prirodi i pokretu, onima koji hodaju ili čak trče, kao onima koji će ih koristiti samo u urbanim uslovima, za kratke šernje do prodavnice ili parka. Takođe, velika je razlika da li živite na petom spratu bez lifta ili ste u prizemlju, imate li stepenište do kuće pa morate da nosite bebu, koristite li gradski prevoz, automobil ili svuda idete peške.

Probali smo da sumiramo najvažnije elemente pri izboru kolica kako bi ona u svemu odgovarala potrebama cele porodice:

Gde živite

Najpre, izbor kolica najviše zavisi od okruženja u kojem živite i u kojem ćete ih koristiti. Živite u kući, u prizemlju, ili na visokom spratu u zgradi? Da li vaša zgrada ima lift, a ako nema, imate li gde da ostavite kolica da ih ne nosite sa sobom u stan? Ništa manje nije važno ni po kakvom terenu će biti korišćena: po ravnom asfaltu, kaldrmi ili neravnom terenu i ubzrdicama.

Godišnje doba

Takođe, važno je i kada će se beba roditi, to jest, koje će godišnje doba biti i kakvi vremenski uslovi.  Ako se beba rodi usred zime, mala je verovatnoća da ćete odmah koristiti kolica. Ako se rodi tokom leta, od prvog dana možete u šetnju i verovatno ćete mnogo više vremena provoditi u vožnji kolicima.

S kim će dete ići napolje

Ako nemate pomoć, i mama će često biti sama s bebom, veoma je važno da kolica budu što laganija i laka za sklapanje. Idealno je da mogu da se sklope jednom rukom. S druge strane, lagana kolica, pogodna za sklapanje i nošenje, često su nestabilna i starija deca mogu lako da ih preture ili vi ako zakačite kese sa stvarima.

Do kada planirate da se beba vozi u kolicima

Planirate li da kupite samo jedna kolica koja ćete koristiti dugo, ili ćete kasnije kupiti druga, kišobran kolica, kada počne da sedi i hoda. Ako kupujete kolica koja ćete koristiti samo prvih meseci, bitno je da imaju ležeći položaj, a mogu da budu masivnija, jer ćete dok je beba mala biti manje pokretni. Kada dete počne stabilno da sedi, možete kupiti mala kišobran kolica, koja su lagana i uglavnom imaju dva položaja, sedeći i polusedeći.

Kakav je vaš životni stil

Ako mnogo i često hodate i šetate po različitim terenima, mnogo boravite u prirodi, onda radi udobnosti izaberite kolica koja imaju veće točkove. Takođe, možete izabrati i kolica s tri točka, ona su veoma udobna i laka za upravljanje, kako u gradskoj sredini, tako i u prirodi. Ako ste više kućni tip i ne planirate da bebu vodite u duge šetnje, već do pijace i u nabavku, vama više odgovaraju stabilnija, veća kolica s velikim prostorom za odlaganje.

Koliki je gepek vašeg automobila

Ako imate mali automobil, morate razmisliti i o tome kako se kolica sklapaju da bi mogla da stanu  u gepek automobila ili u lift u vašoj stambenoj zgradi. Čak nije loše da izmerite dimenzije prtljažnika u autu i sklopljenih kolica kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja kada probate da ih spakujete u auto.  Slično važi za lift, naročito ako ste prinuđeni da ga koristite svakodnevno.

Koliko ste visoki

Ako niste prosečne visine, pogledajte da li ručke na kolicima mogu da se podešavaju po visini, jer bi vam to olakšalo vožnju.  Nije prijatno duže vreme voziti kolica u položaju koji može da vam izazove bolove.

Voli li vaša beba da se vozi u kolicima

Ako nije ljubitelj ovakve vožnje, od pomoći je da kolica koja kupite imaju mogućnost da tokom vožnje dete gleda u vas. Naravno, kako kolica kupujete na početku, kad je beba tek rođena, najbolje je da za svaki slučaj imaju ovu opciju.

Kako da odaberete dobra kolica

U moru različitih modela budućim roditeljima nekada je teško da se snađu. Povedu se za nekom karakteristikom kolica koja nije presudna niti od velike koristi. Zato vam predstavljamo najvažnije karakteristike dobrih kolica. Ako odaberete ona koja imaju većinu ovih funkcionalnosti, njihovo korišćenje će vam biti znatno olakšano, a dugotrajno će cela porodica uživati u toj kupovini.

 

Evo šta bi valjalo da imaju odlična kolica:

Više položaja

Ako planirate da bebu od rođenja vozite u kolicima, ona treba da imaju tri, ili još bolje četiri položaja: skroz ležeći, kako bi tek rođena beba mogla da leži u njima; zatim da mogu da se podignu u sedeći položa kako biste mogli da ih koristite i kada beba počne da sedi. Bitno je da svi položaji mogu lako i jednostvano da se podese, poželjno jednom rukom, ako istovremeno morate da držite bebu u naručju.

Lagana i kompaktna

Teža i masivnija kolica deluju stabilnije i jače, ali kako se danas za njihovu izradu koriste lagani materijali, ni ona ne moraju da budu teška. Kako u prvih godinu dana većinu vremena s bebom provode mame, važno je da kolica budu što laganija i lakša za vožnju, pa i nošenje u slučaju potrebe. Laganija kolica često znaju da budu manje čvrsta i stabilna, pa je potrebno dobro odvagati. Prema iskustvu korisnika najbolje su se pokazala kolica od aluminijumskih legura,  jer su veoma lagana a u isto vreme čvrsta.

Bezbedna

Podrazumeva se da sva dečja kolica treba da budu bezbedna, ali i po ovom pitanju postoje nijanse koje razlikuju prosečna od odličnih kolica. Najpre, baza točkova treba da bude dovoljno široka da se kolica ne bi lako prevrtala. Ovo je posebno važno ako se u kolicima voze malo starija deca koja se često naginju ustranu.

Obavezno je da kolica imaju kočnicu na točkovima, kako biste mogli bezbedno da ih zaustavite. I još jedna neophodna sitnica: treba da imaju sigurnosni mehanizam koji sprečava da se sama sklope. Ipak, najvažniji element bezbednosti ste vi - nikada nemojte propustiti da vežete bebu dok je u kolicima, čak i ako je jako mala. Najbezbedniji je sistem vezivanja u pet tačaka, kao u auto- sedištima.

Jednostavno sklapanje

Budući roditelji na ovu stavku često ne obraćaju pažnju, više im je važno kako kolica izgledaju. Ali lakoća sklapanja možda je i najvažnija za funkcionalna kolica. Jer, često ćete se naći u situaciji da morate da sklopite kolica. Ako je njihovo sklapanje teško i komplikovano i zato vam trebaju dve ruke, ko će za to vreme da drži bebu? Zato su uvek poželjna kolica koja mogu da se sklope  uz jedan ili dva poteza, jednom rukom. Kao najpraktičnija pokazala su se ona koja se skupljaju jednim potezom nagore i sklopljena mogu da stoje uspravno.

Kvalitetni točkovi

Točkovi mogu da budu gumeni, od gume na naduvavanje i plastični. Najneudobniji za bebu su plastični, s njima vožnja po kiši ili snegu zna da bude jako teška jer se  klizaju. Uvek se preporučuje uzeti gumene točkove, a točkovi na naduvavanje svakako pružaju najveću udobnost, no znatno povećavaju težinu kolica. 

Lagana za vožnju

Pre nego što kupite kolica, isprobajte ih ako možete. Važno je da vidite da li se lako voze i kako se točkovi ponašaju kada vozite ravno, a kako kada idete ustranu - da li se i prednji i zadnji rotiraju. Najbolje rešenje je ako se točkovi rotiraju u svim pravcima, to će vam omogućiti da ih vozite i skrećete jednom rukom.

Svi kvaliteti koje kolica imaju padaju u vodu ako ih je vrlo teško voziti, jer ćete onda izbegavati da ih koristite i ograničavati vožnje.

Kvalitetni materijali

Materijal od kojeg su izrađena kolica treba da bude čvrst i kvalitetan kako bi izdržao sve vremenske prilike i zub vremena. Važno je da se presvlaka jednostavno skida i vraća kako bi s vremena na vreme mogla da se opere. Poželjno je da na presvlaku nisu prikačeni metalni ili neki drugi teški delovi koji bi otežali njeno pranje i održavanje.

 

Korisno za roditelje

Funkcionalne ručke

Najbolje je ako ručke mogu da se prilagode vašoj visini, jer posle duže vožnje s neprilagođenim ručkama sigurno ćete osetiti bolove u rukama i vratu. Još bolje je ako ručke mogu da se okreću tako da bebu vozite okrenutu od vas, ali i okrenutu tako da gleda u vas. Ovakva funkcionalnost može da vas spasi kada se dete uznemiri i počne da plače u kolicima.

Veoma je korisno i ako su ručke spojene, jer omogućuju da se lakše manevriše kolicima. Dosta modela u predelu gde su ručke ima i razne dodatke za flašu ili čašu, novčanik i slično.

Korpa za sitnice

Ova stavka zapravo mnogo više znači mamama i tatama. Velika i funkcionalna koropa omogućuje da u kolica bez problema stanu bebi torba s presvlakom, kremom, vlažne maramice, voda, užina. Često mame u toj korpi nose stvari iz kupovine i druge potrepštine. Za zimski period veoma je koristan muf za noge, jer je pravljen po meri i čuva bebu od hladnoće. Veoma koristan dodatak je i postolje za starije dete.

Navlaka za kišu i kišobran

Nemojte zaboraviti da proverite da li uz kolica dolaze i korisni, a često i neophodni dodaci. Na primer, navlaka za vetar i kišu često će vam zatrebati, bez nje ne možete da krenete napolje po ružnom vremenu. Uz kolica se obično dobija i kišobran/suncobran,  posebna platforma na kojoj starije dete može da stoji dok se vozite, table za flašicu s vodom i slično.

Savet plus - kako da beba bude bezbedna u kolicima

Bebe znaju da budu veoma aktivne i nemirne tokom vožnje. Zato  je važno da vodite računa o bezbednosti deteta u kolicima, a kvalitetna kolica će vam to olakšati. Ovih šest pravila za bezbednu vožnju u kolicima treba stalno da primenjujete:

  • Uvek vezujte dete u kolicima, čak i dok je malo.
  • Kad stajete, osigurajte kolica kočnicama.
  • Kad sklapate kolica, udaljite decu od njih.
  • Ne ostavljajte decu bez nadzora u kolicima.
  • Ne koristite jastuk za male bebe koje leže u kolicima.
  • Neka dete  u kolicima uvek bude vezano sigurnosnim pojasevima.

Kolica za više dece

            Ako očekujete blizance, ili imate više dece s malom razlikom, nabavka posebnih kolica može mnogo da vam olakša. Ipak, nije lako koristiti kolica za više dece, jer su veća, teža, glomaznija i skuplja od običnih.

Pre kupovine roditelji treba da odluče žele li da deca budu smeštena jedno iza ili jedno pored drugog. Šira kolica u kojima su deca smeštena jedno pored drugog sjajna su za bebe  jer im omogućuju igru i uživanje tokom vožnje, naročito kada malo porastu. Ali za roditelje su često noćna mora jer im otežavaju obavljanje svakodnenih obaveza. Proverite širinu lifta, ulaza u prodavnice i javne objekte i shvatićete da s tim kolicima ne možete skoro nigde da uđete.

Ona pak s korpama koje su jedna iza druge teška su za manevrisanje, a bebe nemaju nikakav kontakt (osim u slučaju da korpe i sedišta mogu da se okrenu jedno prema drugom).  Uža  kolica obično imaju i uska mesta za bebe, koja im odgovaraju u početku, ali kako budu rasle, vrlo brzo im može postat tesno u sedištima.

      Ova uža varijanta kolica može imati dve opcije - da oba deteta gledaju pred sebe, ili u roditelje, ili da su okrenuta jedno drugom. 

Jedna kolica za više potreba

U poslednje vreme sve veći broj roditelja kupuje komplete kolica koji imaju posebne dodatke i podmiruju potrebe deteta od rođenja pa sve do četvrte godine - uz kolica dolazi nosiljka, kao i odgovarajuće auto-sedište. Iako je njihova cena nešto viša nego kod običnih, jednom kupovinom praktično imate sve dodake potrebne  za vožnju mališana u dužem periodu, pa kolica rastu s detetom. Kvalitetna kolica, u kojima će beba provoditi dosta vremena tokom šetnje,  i auto-sedište neophodno za bebinu sigurnu vožnju u automobilu deo su opreme za novorođenče na kojem ne treba da štedite.

Uz to, kolica koja imaju komplementarnu montažnu bebi nosiljku i auto-sedište pokazala su se kao veoma praktična. Jer često se desi da dete zaspi tokom vožnje u automobilu, i u takvim situacijama jednostavno je usnulu bebu staviti u kolica uz jedan klik, ne vadeći je iz auto-sedišta. Naravno, izbor zavisi i od momenta u kojem kupujete, ako  ih nabavljate kada je dete već počelo da sedi, onda su kišobran kolica najbolji izbor. Ona najčešće nemaju ležeći, već samo poludeseći i sedeći položaj.  Treba imati na umu da je deci za spavanje do šestog mesca potreban horizontalan položaj. Od sedmog meseca naslon može da bude podignut na prvi stepen (pod uglom od 45 stepeni) a s devet meseci na drugi stepen (od 65 stepeni).

Lagana su i jednostavna toliko da često nemaju ni krov, pa ni korpu za stvari. Zato se mogu koristiti za vožnju samo kod starije dece i najbolji su izbor za  kraće vožnje.

Za one kojima su dizajn i izgled važni tu su poslednjih godina veoma popularna kolica na tri točka, udobna i pogodna za neravne terene. Ipak, pri  kupovini treba obratiti pažnju  da li su stabilna, jer im je zbog tri točka nestabilnost najveća mana.

Iako se kada dete prohoda kolica sve manje koriste, za duže šetnje kišobran ili neka druga lakša veoma su korisna, pa su nekada u upotrebi i kada dete napuni tri godine. Ona vas mogu spasti kada se dete umori u šetnji ili mu se prispava i treba mu predah. Za one koji imaju decu s malom razlikom postoje kolica koja omogućuju da kada se starije dete umori ono stane i vozi se na njima, a ako kolica nemaju takav dodatak, može posebno da se kupi. Ipak, treba imati na umu da kišobran kolica možete da koristite tek kada dete samostalno sedi, što je od osmog-devetog meseca, i to samo preko leta jer su lagana, tanka pa bu tokom zime bebi bilo hladno u njima.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći