Saveti pri izboru proizvoda

Odeća za decu

Kada dođe vreme da svog mališana pokaže članovima porodice i prijateljima, svaka mama voli da joj dete lepo izgleda. Međutim, garderoba nema samo vizuelnu funkciju, nego i zaštitnu, pa bi mame trebalo da budu na oprezu prilikom izbora garderobe za svoje mališane.

Oblačenje bebe treba da bude u skladu sa vremenskim prilikama. Bebama do godinu dana nije dovoljno razvijen sistem za termoregulaciju, pa vodite računa da dete zimi ne pretopljavate, a leti ga zaštite od sunca i toplote. Bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, i to višeslojnom garderobom. Najbolje je izabrati skafander jer štiti celo telo, naročito bebina leđa. S obzirom na to da se telesna toplota najpre gubi preko glave, bebi obavezno stavite kapu koja će zaštititi i uši, ali ne zaboravite ni šal i rukavice. Tokom leta bebi treba oblačiti pamučnu garderobu što svetlijih boja, a poželjno je da tkanje bude što gušće. Kako bi je zaštitili od sunca, bebi  na glavu obavezno treba  staviti šeširić ili kapu sa većim obodom.

Materijali od kojih se pravi dečija garderoba treba da su prirodnog porekla, jer je površinski sloj kože deteta osetljiviji, a mehanizam termoregulacije mališana drugačiji u odnosu na zrelu kožu odraslih. Naravno, iz praktičnih razloga garderoba za bebe i malu decu treba da bude od materijala koji se lako i dobro pere.

Bez obzira na to koliko je mama spretna u svlačenju i oblačenju deteta, bebe baš i ne vole kada ih mama presvlači, pogotovo kada to moraju da rade više puta na dan. Zato, da biste izbegli da beba bude nervozna i da plače, prilikom izbora odeće izbegavajte nezgodna kopčanja na leđima i garderobu bez otvora duž nogavica, jer ćete imati velike probleme prilikom oblačenja deteta ili menjanja pelena

Dečija garderoba bi trebalo da ispunjava i sigurnosne kriterijume.

Zarad veće bezbednosti, stručnjaci savetuju roditeljima da biraju gornje delove garderobe koji imaju alternativne načine zakopčavanja u odnosu na učkure koji mogu povrediti dete. Savetuje se zakopčavanje drikerom, na čičak, dugmetom  ili elastičnom trakom.

Sigurno ste često viđali prizor kako dete oblači garderobu svojih roditelja pokušavajući na taj način da ih imitira. Koliko god to nama izgledala zabavno ili smešno, taj period je veoma bitan u životu deteta, jer ono imitiranjem odraslih uči kako odrasla osoba treba da se ponaša, sazreva i stiče samopouzdanje.

Zato stručnjaci savetuju roditelje da decu što ranije počnu da uče da se sama oblače, a to je otprilike kada dete navrši tri godine i kada počne da se formira njegova potreba za nezavisnošću. Dajte detetu vremena da se samo obuče, nemojte ga požurivati, i nipošto ga ne ismevajte zbog neuspeha. Ukoliko negde pogreši, samo mu ukažite na grešku i pomozite mu da je ispravi, jer ćete mu tim postupkom pojačati samopouzdanje. Samostalnim oblačenjem dete vežba i motoriku.

Na tržištu je danas veliki broj različitih brendova dečije garderobe, i treba biti veoma obazriv prilikom kupovine, ali neka vam prioritet uvek bude udobnost i sigurnost deteta.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći