Saveti pri izboru proizvoda

Nega bebe, uživanje i za bebu i za roditelje

Kupanje, prvi veliki izazov

Prvo kupanje bebe ujedno je i prvi veliki izazov za roditelje. A pre nego što ga započnete, dobro je da znate da temperatura prostorije u kojoj boravi novorođenče treba da bude od 20 do 22 stepena Celzijusa, a za vreme kupanja za tri do pet stepeni viša.

Kupanje treba da bude svakodnevno, uvek u isto doba dana, najbolje uveče, pre podoja. Tako, kako tvrde pedijatri i patronažne sestre,  i beba odmah po rođenju nešto nauči – da posle kupanja može duže da spava. Voda za kupanje ne treba da bude mnogo vruća ili hladna, jer bebi treba da prija, pa se preporučuje da bude oko 37 stepeni, koliko iznosi i temperatura bebine kože. Najsigurnije je da to proverite termometrom.

Dok beba ne napuni mesec dana, kupajte je preko ruke, nežnim pokretima operite joj najpre glavu, potom trup i ruke, a na kraju guzu i noge. Sve to radite lagano, bez iznenadnih naglih pokreta i trzaja da se beba ne bi uplašila. Bebinu kosu dovoljno je prati dva do tri puta sedmično, a ukoliko se kosica masti zbog kapice za spavanje ili zbog izrazito masne kože, onda je šamponirajte češće. Pravilno šamponiranje podrazumeva da bebinu glavu najpre pokvasite blagim mlazom vode iz bokala, potom na vaš dlan stavite kap bebi šampona ili u ruci napravite sapunicu pomoću bebi sapuna, pa tek onda nežno istrljate glavicu. Dok je šamponirate, pazite da šampon ne uđe u bebine oči. Blagim mlazom vode dobro isperite kosicu. I dok joj ispirate kosicu, opet budite pažljivi kako joj voda sa šamponom ne bi ušla u oči. Iskusne patronažne sestre kažu da je najbolje da ruku stavite na bebino čelo i tako sprečite da voda sklizne do lica.

 

Ne brinite zbog fontanele, odstranjujte temenjaču

Dok kupaju novorođenče mnoge mame, naročito one koje su se prvi pu porodile, strahuju i od fontanele, mekanog mesta na bebinoj glavi koje pulsira. Reč je o čvrstoj membrani koja se nalazi na otvorima na lobanji. Ima ih dve – veća ili prednja fontanela nalazi se na vrhu glave i može da bude široka i do pet centimetara, dok je zadnja prečnika centimetar i po i nije je lako pronaći. Obe nastaju jer kosti bebine lobanje ne srastaju odmah po rođenju što omogućuje mozgu da se širi budući da se tokom prve godine on znatno uveća. Veća fontanela zatvara se godinu do godinu i po posle rođenju, a manja najčešće potpuno sraste u trećem mesecu.

Fontanele su, dakle, potpuno uobičajene za svu novorođenčad, zato nemojte da strahujete. One jesu mekane i na njima se bebina koža pomera dok joj perete glavu, ali ne može se oštetiti trljanjem. Zato prilikom kupanja, kao što smo opisali, bebinu glavu nasapunjajte dva puta blagim šamponom, istrljajte i isperite. Kad je osušite blagim pokretima peškirom, ako beba ima kosicu, iščešljajte je četkom s mekanim dlakama, namenjenom za novorođenčad.

Neke bebe imaju temenjaču. Reč je o seboričnom dermatitisu poglavine, to jest o masnim, žućkastim naslagama na glavi. Ukoliko želite da je suzbijete, iskusne patronažne sestre savetuju da u podne kapicu natopite nekim neutralnim bebi uljem, stavite je  na bebinu glavu i držite sve do večeri. Posle večernjeg kupanja, pred spavanje, bebi istrljajte glavicu peškirom i pažljivo, nežno iščetkajte kosicu gustim češljem. Ovo ponavljajte sve dok se temenjača potpuno ne povuče. U slučaju pojave temenjače morate biti uporni, jer ona može da potraje i po nekoliko dana. Ne zaboravite da se temenjača pogoršava kada se glava znoji. Zato pazite da se bebina glava ne pregreva i stavljajte joj kapu samo kada je to zaista neophodno.

 

Izbor kupki, šampona i sapuna

Za kupanje je sasvim dovoljna pH neutralna kupka ili bebi sapun, nežni preparati koji čuvaju površinski sloj kože, ne oštećuju ga i pomažu očuvanju prirodne kiselosti kože. Tako se agresivnim sredstvima za negu ne remeti prirodno sazrevanje dečje kože. Zato, drage mame, ne zaboravite - izbor sredstava za kupanje i negu u prvim mesecima vaše bebe, uz nasledne faktore, od presudnog je značaja za kvalitet kože tokom celog života. Zato uvek birajte kupke i šampone s formulom bez suza. Vodite računa i da ti proizvodi budu hipoalergeni i dermatološki ispitani, da poštuju fiziologiju bebine kože i da ne sadrže štetne materije.

Ista pravila važe i kada kupanje nastavite u koritu, a preporuka je da to i dalje bude u sobi u kojoj beba spava. Oblik i veličinu kadice odaberite sami, ali vodite računa da bebe brzo napreduju, pa kupite onu koja može da vam posluži barem pola godine. Upamtite i da u kadici treba da bude vode u visini do pet centimetara. Na dno kadice uvek stavite pelenu za kupanje, tako će vašoj bebi biti mnogo prijatnije.

 

Češljevi i četke

Kao i odrasli, tako i bebe treba da imaju svoj češalj i četku od prirodne dlake koji roditeljima omogućuju da uživaju dok je nežno češljaju. Čekinje četke izrađuju se od mekane prirodne dlake, a zupci češlja su obli, što je idealno za osetljivu glavicu novorođenčeta i malo starijih beba. I četku i češalj birajte tako da imaju uže drške kako biste ih lako i bezbedno držali. Ne zaboravite da i njih morate prati toplom vodom i neutralnim deterdžentom. Potom ih dobro osušite i odložite na hladno, suvo mesto.

 

Bebin pupak nije bauk

O pupčanom patrljku je, takođe, neophodno voditi računa. Važno je da ga  ga održavate kako ne bi došlo do infekcije. Pedijatri i patronažne sestre kažu da je izuzetno bitno da pupčani patrljak stalno bude čist i suv. Zato je važno da se ne vlaži dok bebu kupate prvih dana po dolasku iz porodilišta. U slučaju da se na neki način ovlaži, a patronažna sestra vas je već posetila i ponovo dolazi tek sutra, najbolje je da uobičajenu proceduru obavite sami pre povijanja bebe. Pupak se tretira nakapavanjem povidon joda ili se isprska nekim od antiseptika za tu namenu. Potom se koža oko pupka očisti sterilnom gazom, pa se preko pupka stavi nova sterilna gaza i učvrsti flasterom. Kada se pupak sasuši,  beba može da se kupa kompletno, bez ikakve zaštite. Kada pupčani patrljak otpadne, ponekad se na peleni pojavi malo krvi. No, to nije razlog za brigu budući da je sasvim normalna pojava. Ta rana koja ostaje zaceliće za nekoliko dana.

Nije naodmet da mlade mame znaju da poslednjih dvadesetak godina pedijatri vode bitku oko dva mišljenja o nezi pupčanog patrljka i pupka. Dugo su, naime, zdravstveni radnici za kućnu negu preporučivali čišćenje korena patrljka parčetom vate ili gaze umočenim u alkohol, a kasnije u neki drugi antiseptik - jednom ili dvaput dnevno. I dok neki lekari i dalje smatraju da tako treba, drugi preoručuju da je delotvornije ako se pusti da se pupčanik sam osuši, prirodno. Najbolje je da se majka još u porodilištu konsultuje sa lekarima o tome koju od ove dve metode da primenjuje,

 

Bebini noktići - sitni, ali oštri

Novorođenčad imaju male, ali oštre nokte, kojima se, zbog slabe kontrole nad svojim ručicama lako mogu izgrebati po licu. Zato je i neophodno da se vrhovi noktića na rukama redovno podrezuju, jer nikako ne smeju da budu dugi, oštri ili iskrzani. Verovatno ćete se iznenaditi koliko brzo rastu nokti na ručicama novorođenčeta, pa planirajte da ćete morati da ih sređujete i po dva-tri puta sedmično, dok ćete nokte na nogama skraćivati ređe. Njihov rast je mnogo sporiji, pa tokom prvih šest meseci neće biti potrebno da ih često podrezujete. Ipak, treba redovno da proveravate ivice noktiju, jer mogu da budu vrlo oštre, pa ako budu zapinjale o odeću, to će za bebu biti bolno.

Iskusne patronažne sestre mamama savetuju da je najbolje ako se u prvim nedeljama bebinog života noktići  ne režu. One mamama obično odmah pokažu da pažljivo i polako svojim noktom „ogule“ vrhove bebinih noktiju. To je izvodljivo jer su noktići na rukama novorođenčeta vrlo krti i lomljivi. I, ne brinite - nećete da otkinete ceo nokat. Posle nekoliko nedelja (ako je potrebno, pitajte pedijatra da proceni) bebini nokti dovoljno očvrsnu da ih možete skratiti. Preporučuje se da za to koristite makazice sa zaobljenim vrhovima, specijalno namenjene bebama. Noktiće isecite ravno, a potom polako i strpljivo isturpijajte neravne ivice. I pre i posle upotrebe i makazice i turpiju možete da očistite komadićem vate natopljenim u alkohol.

Sve ovo je, naravno, po pravilima, ali za vreme rezanja noktića beba treba da miruje, što je, složićete se, teško izvodljivo. Kako ćete to izvesti, procenite sami, a kad beba malo odraste, najbolje je ako sedi u vašem krilu. Ukoliko je beba nemirna, nokte joj isecite dok spava. Dobro vreme za bebin „manikir“ je i posle kupanja, jer su tada nokti najmekši.

U svakom slučaju, uvek odaberite svetlo mesto kako biste videli celu površinu nokta i čvrsto držite bebinu ruku tako da joj dlan i prst pridržavate jednom, a nokat režete drugom rukom. Potom nežno pritisnite jagodicu prsta prema dole, što dalje od nokatne površine kako bi se izbegla mogućnost da zakačite kožu ispod nje. Nokte uvek režite pravo, u vodoravnoj liniji.

 

Pažljivo negujte bebine čuline organe (uši, nos, oči i usne)

Iskustvo pokazuje da kada je reč o nezi ušiju nvorođenčeta, zlatno pravilo glasi: manje je više! Najvažnije je da znate i prihvatite činjenicu da ušnu mast, prepoznatljivu po žućkastoj boji, nije potrebno uklanjati. Upamtite da se uši same čiste! Ova mast ima svoje funkcije, jer osim što vlaži kožu uva, istovremeno vezuje za sebe prašinu i prljavštinu, koje bi, da nje nema mogle da prodru dublje u uvo.

Ušna mast, takođe, sadrži i nezamenjive materije koje deluju protiv bakterija i efikasno sprečavaju zapaljenja. Naime, premalo ušne masti, obično zbog kupanja, može brzo da izazove tegobe, pa zato mame treba da paze da prilikom kupanja bebi ne ulazi mnogo vode u uši.

Za čišćenje ušiju nikada ne koristite tanke štapšiće sa vatom, jer tako detetu može trajno da se oštetiti sluh. Naime, ušna mast se na taj način gura dublje u uvo, a tamo može da se stvrdne i izazove niz problema.

 Najbolje je da uvo posle kupanja površno očistite - ušnu školjku obrišite vlažnim peškirićem, komadićem vate, ili vrhom čistog peškira. Možete da korstite i specijalne štapiće za uši namenjene bebama, jer su oni urađeni potpuno drugačije od štapića koje koriste odrasli - deblji su  i ne mogu da prodru duboko u ušni kanal.

Nega bebinih ušiju podrazumeva i higijenu područja iza ušiju, budući da se u faltici iza uva često nakupljaju ostaci pljuvačke i mleka. Zato je važno da je prilikom svakog pranja pažljivo obrišete i dobro osušite kako se se ne bi ojela.

Poput ušiju i bebin nosić se sam čisti tako što nosni sekret za sebe vezuje prljavštinu i izbacuje je. Zato je malo dodatne nege potrebno samo ako nosić luči previše sekreta, a to se obično dešava kada se beba prehladi. Skorelu sluz pre uklanjanja treba obavezno omekšati pokvašenim komadićem vate, jer ćete na taj način izbeći mogućnost da povredite ostljivu sluzokožu nosića. Kada to uradite, skorelu sluz lagano uklonite vlažnom maramicom ili pokvašenom pamučnom krpicom.

Nega bebonog nosića malo je zahtevnija ukoliko joj je nosić zapušen. U tom slučaju možete ga pažljivo očistiti uvijenim krajem čiste pamučne maramice, ali pazite da ne odete preduboko, kako ne biste povredili krvne sudove i izazvali krvarenje. Zapušen nosić može da se očisti i rastvorom morske soli za bebe, ove kapi se mogu kupiti u apotekama i specijalizovanim radnjama. Kao i kod ušiju, bebin nos nikada ne čistite štapićima vate. Ako pak u njemu ima previše sluzi, najbolje ćete ga očistiti specijalnom pumpicom za nosni sekret. Ali pre upotrebe dobro proučite uputstvo za upotrebu.

Nega očiju novorođenčadi najzahtevnija je dok su još odojčad, jer se u njima stvara mnogo suza pa su često krmeljive. No, to što proizvode više suza nego oči odraslih dobro je za bebu pošto suzna tečnost sadrži enzim koji ih štiti od infekcija.

Prilikom odstranjivanja važno je, pre svega, da nikada ne uklanjate suve krmelje, naročito ne noktom. Tako samo možete da povredite bebu, a u nekim slučajevima i da  bakterije sa vašeg prsta prenesete na područje oko bebinog oka ako je slučajno ogrebete. Zato krmelj pažljivo natopite komadićem vate nakvašenim u mlakoj, prokuvanoj vodi, i čim omekša, lagano ga uklonite. Za svako oko upotrebite novi komadić vate.

Takođe, vodite računa da oko brišete od spolja prema unutra, ka nosu, zato što je to prirodan tok suza. Osim toga, nikada ne čistite ugao oka štapićem vate. U tom slučaju postoji opasnost da vam se štapić iz nekog razloga omakne i da povredite bebinu očnu jabučicu.

Ovi saveti važe ukoliko ne primećujete nikakvo dugotrajno crvenilo očiju.  Ako to primetite, ili ako su bebini kapci često slepljeni, obavezno se obratite lekaru. Samo pedijatri ili dečji oftalmolozi mogu da ustanove da li je reč o nekoj infekciji ili ozbiljnijem zapaljenju.

Sastavni deo održavanja higijene bebe jeste i nega usana čija je sluzokoža vrlo tanka. Osim toga, kod beba koje koriste cuclu, ili u periodu dok im rastu zubići, usne su gotovo uvek u dodiru s pljuvačkom, pa sluzokoža često bude nadražena i crvena. U tom slučaju usne ćete najbolje zaštititi od vlaženja i pucanja ako ih namažete bebi grožđanom mašću u stiku. Usne beba, takođe, redovno treba mazati masnom kremom, jer ćete ih tako odlično zaštititi i sprečiti iritaciju izazvanu pljuvačkom i sušenjem.

Ne zaboravite, usne ne sadrže melanin. Zato ukoliko sa bebom boravite na suncu, usnice joj obavezno zaštitite bebi kremom sa zaštitnim faktorom. Štaviše, za to postoje i posebni stikovi za usne sa UV faktorom, a farmaceuti će vam dati najbolji savet pri odabiru takvog stika za bebine usne.

 

Pelensko područje – poseban izazov

Pravilno negovanje pelenskog područja beba vrlo je važno, pre svega da bi se izbegli ojed i različite infekcije. No, i u ovom delu nege, kao i u slučaju higijene genitalija, ima pojedinosti koje se razlikuju kod devojčica i dečaka.

Prilikom menjanja pelene kod dečaka najčešće nije potrebno previše čistiti njegov penis. Posle čišćenja, prevoje i deo oko čmara namažite malom količinom kreme za zaštitu kože i samo pravilno stavite novu pelenu.

Promena pelena kod devojčica zahteva malo više truda. Naime, kod devojčica je, nakon što kake, čišćenje ponekad teže, jer sadržaj može da dospe u vaginalno područje. U tom slučaju genitalno područje očistite tako što ćete najpre čistim prstima nežno razdvojiti vaginalne usne. Potom vlažnom pelenom, tupferom ili vlažnom maramicom dospeli sadržaj očistite odozgo prema dole, odnosno od vaginalnog otvora prema guzi. Na isti način očistite prvo jednu pa drugu stranu da bi se i svaka vidljiva tačkica uklonila. Ako je potrebno, postupak ponovite nekoliko puta. Kada to završite, predeo oko anusa u tankom sloju namažite kremom za zaštitu kože beba i stavite pelenu.

Upotreba vlažnih bebi maramica za čišćenje bebine guze tokom presvlačenja pelena obavezna je svaki put kada stavljate novu pelenu. To se preporučuje kako biste izbegli da bebu perete suviše često jer to može izazvati iritaciju i isušivanje osetljive kože.

Važno je, takođe, da znate da su malobrojni roditelji koji uspeju da njihovo novorođenče u nekom trenutku ne dobije ojed. Nemojte odmah da paničite i mislite da nešto ne radite kako treba. Znajte da većina beba osipom često odreaguje na neku prihranu, hranu, pelene, kozmetiku...  Zato je osip u pelenskoj regiji gotovo neizbežna pojava.

 

Vlažne maramice zlata vrede

Za potpunu negu i higijenu pri presvlačenju beba preporučuju se i vlažne maramice. Blage i nežne, namenjene bebama, idealne su za svakodnevno čišćenje njihove kože. One ne sadrže alkohol već čistu vodu i pažljivo odabrane ekstrakte bilja. Lepo čiste osetljivu kožu i, što je posebno važno, istovremeno održavaju prirodnu zaštitnu funkciju kože. Neke vlažne maramice imaju i posebne meke mikrosunđere obogaćene prirodnim pamukom, što naročito doprinosi nežnom i efikasnom čišćenju.

S obzirom na to da ima i protivnika upotrebe vlažnih maramica u svakodnevnoj nezi beba, važno je da roditelji znaju da je većina njih nastala u saradnji sa pedijatrima i dermatolozima, a podnošljivost na nežnoj dečjoj koži klinički je i dermatološki dokazana, o čemu se mogu obavestiti na pakovanju.

Ima i maramica koje sadrže hidratantane losione sa ekstraktima lekovitog bilja koje je odabrano tako da štiti kožu od zapaljenja i ima blaga antiseptička svojstva pa umiruje crvenilo kože i sprečava njegovo širenje. Birajte maramice koje ostavljaju tanak zaštitni sloj čija je funkcija da hrani kožu i održava je čistom i zdravom. I ne zaboravite da vlažne maramice za bebe koje se svakodnevno upotrebljavaju moraju, baš kao i sva druga kozmetika za bebe imati neutralnu pH vrednost. Naravno, ne smeju da sadrže alkohol, pa se mogu koristiti kako za čišćenje pelenskog područja, tako i za čišćenje bebinih ruku i lica.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći