Zdrava beba, zdravo dete

Zelena stolica kod beba i dece

Zelena stolica kod beba i njeno lečenje - sve što treba da znate

Potpuno je prirodno da su roditelji u prvim mesecima zabrinuti i da obraćaju pažnju na najrazličitije detalje s obzirom da se prvi put nalaze u ovoj ulozi. Ono što je važno znati, jeste da je pojava zelene stolice kod bebe česta i da ne mora odmah paliti alarm za brigu.

Pojava zelene stolice kod beba

Kod beba koje isključivo jedu majčino mleko od sastava mleka zavisiće i boja stolice. Normalna boja bebine stolice je od svetlo smeđe do tamno smeđe ili braon. Boja stolice može varirati iz više razloga. Jedan od razloga su namirnice koje je majka unosila prethodnih dana. Preko majčine ishrane sve hraniljive materije se prenose i na bebu. Baš iz tih razloga savetuje se ženama koje doje svoju bebu da se zdravo hrane kao i da unose veću količinu sirovog voća i povrća. Iz navedenih razloga može varirati boja stolice kod beba. U ovom slučaju dete nema tegobe, a boja stolice zavisi od ishrane majke. 


Veća deca pored mleka u svoj organizam unose i čvrstu hranu, pa opet, od sastava unete hrane zavisiće i boja stolice. Problem predstavljaju pojave zelene stolice kod beba i dece koje nisu koristila zeleno veće i povrće. Tačnije, zelena boja nije produkt ishrane nego nečeg drugog. Obično se zelena stolica kod beba i dece javlja usled dijareje. Tačnije, hrana se meša sa žuči i kasnije menja. Zbog brzog pražnjena creva, nema dovoljno vremena da se lepo razgradi i da stajanjem u tankom crevu promeni boju u braon. Česte stolice povećavaju brzinu protoka kroz creva, pa tako nema vremena da se pojedena hrana lepo svari. 


Još jedan razlog nastajanja zelene stolice je gladovanje kod beba i dece. Deca iz različitih razloga odbijaju hranu. Sa smanjenim unosom hrane dolazi do odsustva masti. Kada organizam nama dovoljnu količinu hrane koju je potrebno da vari, javlja se zelena stolica.
Takođe, jak mlaz dotoka majčinog mleka može izazvati penušavu, zelenu stolicu kod beba.

Lečenje zelene stolice kod beba i dece u kućnim uslovima

Zelena stolica kod beba i dece nije nešto što je alarmantno. To je normalna i česta pojava. Ali svakako pojava koja bi se trebalo pratiti. Ukoliko beba ima duže od tri ili četiri dana zelenu stolicu, potrebno je da se roditelji obrate pedijatru. Kada je kućno lečenje u pitanju, važno je da roditelji povećaju unos vode svojoj bebi. Imajući u vidu da voda sačinjava više od 70% stolice, a da ostatak čine belančevine, nesvareni ostaci žitarica, celuloza, bakterije i sl. Pored povećanog unosa vode, kada je reč o zelenoj stolici kod beba, bilo bi dobro da roditelji promene i ishranu deteta. Zelena stolica kod beba obično nastaje za vreme dijareje. Kada do toga dođe, kreira se novi režim ishrane. U ishranu se uvrštava kuvano povrće, pirinač i pirinčana vodica, zatim domaća, ali ne i masna supica. Savetuje se i hranjenje deteta supom iz kesice (bez rezanaca). Ovo su namirnice koje se daju deci koja jedu čvrstu hranu, dok je kod beba situacija drugačija. Ukoliko beba unosi hranu putem dojenja, važno je da mama obrati pažnju na hranu koju jede.

Kada je potrebno odvesti bebu kod lekara?

Kao što je već rečeno, povremena zelenkasta stolica ili pojava sluzi su normalna pojava kod beba i dece. Ukoliko do toga dođe, lečenje ne zahteva poseban vid terapije. 
Međutim ukoliko beba ili dete uz pojavu zelene stolice imaju i druge simptome kao što su: povišena temperatura, povraćanje ili malaksalost važno je da se dete odvede kod lekara.
Pojava proliva uz zelenu stolicu može nagovestiti da je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. U ovakvim situacijama beba se može normalno hraniti formulom ili dojenjem. Majčino mleko sprečava dehidrataciju, tako da će unos majčinog mleka dodatno prijati bebe.

Raspoloženje bebe kada ima zelenu stolicu

Preveliko nerasploženje kod roditelja može se preneti na dete. Pojava zelene stolice uticaće na raspoloženje bebe, ona će biti osetljivija i plačljiva. Takođe, zbog zelene stolice kod beba se mogu javiti i grčevi u stomačiću koji će se takođe odraziti na njeno raspoloženje. Kako bi se beba umirilia, preporučuje se nošenje bebe tako što će njen stomak biti okrenut do roditelja. Takođe, kako bi se umirio bebin stomačić, može se staviti topla pamučna pelena do stomaka i tako se isti zagrejati. 


Zaključak: zelena stolica kod beba je česta i normalna pojava. To je pojava koja se izaziva promenom hrane kod majke, promenom hrane kod deteta, virusnom infekcijom ili prehladom. Svakako, nakon dva ili tri dana od konstantne pojave zelene stolice, roditelji bi svoju decu trebalo da odvedu kod lekara.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći