Zdrava beba, zdravo dete

Sve vežbe za bebe i kako se pravilno izvode?

Vežbe za bebe su važne jer pomažu da se mališani pravilno razviju, a uz to pripremaju ih za puzanje i hodanje. Postoje različite vrste vežbi i sve su podjednako bitne. Trudite se da bebu podstaknete na kretanje, a posebno obratite pažnju da vežbe radite na pravi način. Imajte na umu da razvoj motorike ide utvrđenim redosledom – od lakših prema zahtevnijim vežbama. Za vas smo napravili detaljan vodič i instrukcija kako se pravilno izvode vežbe za bebe. 

Vežbe za sedenje bebe

Već sa šest meseci beba može da sedi. Najpre je to uz pomoć roditelja ili se koriste jastuci za podupiranje. Beba će sama moći da sedi negde između 7. i 9. meseca, jer će tada ojačati gornji deo tela, mišiće leđa i vrat. Kada primetiti da vaša beba drži glavu uspravno dok je uzdignuta, to je naznaka da je spremna da sedi samostalno. Dotad će beba padati unazad, a da bi pravilno sedela potrebno je mnogo truda i vežbanja. Vežbe za sedenje bebe koje su se pokazale kao najdelotvornije su:

Pridržavanje rukama na pod

Kada beba sedi postavite joj šake unapred i na taj način će se pridržavati. Noge moraju biti raširene da bi se zauzeo što bolji položaj. Glavni cilj vežbe je da se beba sama ispravi, a potom vrati u uspravan sedeći položaj.

Više vremena na podu

Minimum više puta tokom dana postavite bebu na pod i neka se igra sa svojim igračkama. Ogradite je jastukom kako ne bi pala. 

Povlačenje unapred u sedeći položaj

Dok je na leđima, uhvatite joj ruke i polako povucite da sedne.

Neka beba sedi na vašem stomaku

Stavite bebu da sedi na vašem stomaku. Ispravite i raširite njene nogice, a ruke prislonite na svoje dlanove. Održavajte ravnotežu kako beba ne bi pala. 

Beba sedi naslonjena između vaših nogu.

Sedite i raširite noge. Potom postavite bebu između vaših nogu, a potom možete da joj čitate knjige, pevate pesmice ili uživate u drugim aktivnostima.

 

Vežbe za okretanje bebe

Poput prethodnih vežbi, čim beba napuni šest meseci, ona ima sposobnost da se pomera u oba smera samostalno. Kako bi što bolje savladala okretanje, postoje vežbe za okretanje bebe koje su odlične.

Izdizanje

Kada podižete bebu, izdignite je i pustite da sama podigne glavu i vrat. Ponavljajte vežbu između 15 i 20 puta dnevno, takođe sa obe strane.

Kotrljanje

Nežno pomerajte bebu desno-levo dok je na leđima. Pripomognite joj da se okrene sama s leđa na stomak.

Lopta za pilates

Neka beba leži na stomaku okrenuta ka pilates lopti. Čvrsto je držite i krenite lagano da se krećete korak napred i nazad, vodite računa da beba ne sklizne s lopte. 

Ležanje na stomaku

Sva motorika kod bebe najbolje se razvija iz ovog položaja.  Dok leže na stomaku, bebe se podižu i održavaju rukama, uz to se savijaju, što i te kako utiče i doprinosi njihovom razvoju.

Vežbe za puzanje bebe

Bebe počinju da puze između šestog i dvanestog meseca. Period puzanja nije dug, pošto bebe ubrzo kreću sa podizvanjem i penjanjem. Vežbe za puzanje koje su dobre:

Izdignite bebu na sve četiri

Stavite bebu u ležeći položaj i izdignite je da stoji četvoronoške. Oslonac je na nogama i rukama, a vi je pridržavajte rukom kod stomaka.

Hodanje na rukama

Držite bebu kod kukova i izdignite je od poda, a neka do svoje igračke dođe, tako što će hodati na rukama.

Vežbe za bebu od 3 i 4 meseca

Pred vama se nalazi lista vežbi za bebe koje su odlične u prva četiri meseca.

  • Ispravljanje i savijanje prstiju na nogama. 
  • Masaža.
  • Golicanje stopala.
  • Savijanje i skupljanje kolena.
  • Ukrštanje ruke na drugu stranu – pomera se iznad zgloba, a potom vraća i širi u stranu.
  • Ispravljanje leđa i podizanje ramena – ispružite ruke bebi unapred dok leži na stomaku, a potom nežno podizati i vraćati.

Svakodnevno vežbanje če doprineti pravilnom razvoju bebe i može znatno uticati kako bude starije. Vežbe za bebe su važne za razvijanje pažnje, interesovanja i razvoj mišića. 
Izvor: 
rastimozdravo.com

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći