Zdrava beba, zdravo dete

Laktoferin u mlečnim formulama

Nakon rođenja deteta majka i otac se susreću sa raznim nedoumicama u pogledu izbora najzdravije i najkvalitetnije ishrane za njihovo novorođenče. Majčino mleko je najbolja prirodna ishrana, biološki prilagođena uzrastu deteta od perioda novorođenčeta, kasnije mleko pretrpi promene a sve u zavisnosti od potreba odojčeta. Ovo su činjenice poznate svakoj majci i zbog toga treba instistirati na dojenju. Na taj način se obezbeđuje zdravlje deteta ne samo za vreme dojenja, nego se na taj način obezbeđuje zdravlje za ceo život, i to je jedino pravo ulaganje u budućnost deteta. Međutim ukoliko majka nema dovoljno mleka ili ukoliko uopšte nema mleka, koje mleko odabrati?

Majčino mleko kao jedino mleko koje po biološkom sastavu odgovara našoj vrsti, sadrži laktoferin. Modilac kompanija je uspela da ga inovativnim tehnikama uvrsti u sastav njihovih mleka Modilac doucea. U poređenju sa humanim mlekom, kravlje mleko ima malu koncentraciju laktoferina, tako i mlečne formule koje ga nisu uvrstile u svoj sastav. Kao drugi najzastupljeniji i multifunkcionalni protein u ljudskom mleku, laktoferin značajno doprinosi boljem zdravlju, rastu i razvoju odojčadi ali i kasnijim boljim ishodima, kao oni koji su povezani sa dojenjem.

Pored laktoferina Modilac doucea sadrži i dva prebiotika kao i probiotik što dodatno poboljšava crevenu mikrobiotu i povoljno utiče na imunitet deteta.

Modilac doucea u svom sastavu ima i druge veoma značajne sastojke kao što su: 
L-karnitin, koji je dipeptid esencijalan za transport i upotrebu masnih kiselina i njihovo premeštanje u ćelije. Povoljno stimuliše rast mladog organizma i utiče na normaliciju proteinskog i lipidnog metabolizma. L-karnitin smatra se osnovnim hranljivim sastojkom jer ga odojčad ne mogu sintetizovati u dovoljno velikim količinama.
 Taurin je derivat aminokiselina, veoma važan u ranim godinama deteta. Budući da novorođenčadi imaju veoma mali kapacitet za njegovu sintezu, trebalo bi mleko obogatiti, naročito u posebnim slučajevima (bebe sklone alergijama ili prerano rođene bebe). Uključen je u nekoliko funkcija organizma kao što je prenos signala u mozgu, rad mišića i kardiovaskularnog sistema kao i varenje lipida. 

Holin pomaže masnim kiselinama i holesterolu da prolaze kroz membrane. Neophodan je za sintezu acetilholina, esencijalnog neurotransmitera u funkcionisanju srca, mozga, gastrointestinalnog sistema i nadbubrežnih žlezda. 
Inozitol učestvuje u metabolizmu i transportu masti. Sprečava taloženje lipida u jetri i osigurava njihov transport do i u ćelije (smanjujući tako nivo holesterola u krvi).

Međunarodni stručnjaci iz oblasti ishrane odojčadi na osnovu naučnih istraživanja i na osnovu do sada dostupnih informacija preporučuju da formula za odojčad i folow-up formula treba da obezbedi DHA i ARA dugo-lančanih polinesaturisanih masnih kiselina (LCPUFAs), naročito dekosaheksaenoične kiseline (DHA) i arahidonske kiseline (ARA). Na osnovu kliničkih ispitivanja i praćenja dece do dobi od 4 godine koja su uzimala formula obogaćenu sa DHA i ARA dokazano je da su imala oštrinu vida kao i sazrevanje koeficijenta inteligencije slično kao bebe koje su bile dojene. Ova zasluga pripisuje se upravo dugolančanim polinesaturisanim masnim kiselinama.

Stoga je veoma važno razumeti ulogu i važnost pravilne ishrane u najranijem uzrastu deteta jer mu tako obezbeđujemo zdravlje za ceo život. Majčino mleko je najbolja hrana za odojčad. 
Mlečne formule se upotrebljavaju samo po savetu stručnjaka iz oblasti medicine, koja je odgovorna za brigu o majci i detetu.


 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
*Laktoferin dobijen iz kravljeg mleka *DHA1 *Vitamini A, C i D1 *Bez palminog ulja *Bez...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći