Biti roditelj

Kontracepcija posle porodjaja

Da roda ne požuri

 

U prvim mesecima posle porođaja novopečeni roditelji, fokusirani na odgajanje deteta, često i ne razmišljaju previše o seksualnom životu niti o kontracepciji. Kao da zaborave da je dovoljan samo jedan odnos bez zaštite pa da žena ostane trudna, čak i veoma brzo posle porođaja. Trudnoće „jedna za drugom“ imaju i neke prednosti, ali nema potrebe da se ona desi onda kada nije željena i planirana. Zato, da roda ne požuri, o kontracepciji treba misliti odmah posle porođaja. Zahvaljujući našoj stručnoj saradnici, dr Mimi Fazlagić, specijalisti ginekologije i akušetrstva, vlasnici ginekološke ordinacije „Medison“, razjasnićemo na neke nedoumice vezane za kontracepciju posle porođaja:

1. Koji metod kontracepcije izabrati posle porodjaja?  

Žene koje su rađale imaju veliki spektar različitih kontraceptivnih metoda, i u dogovoru sa svojim ginekologom mogu da izaberu onu koja im najviše odgovara, imajući u vidu koliko je vremena prošlo od porođaja, doje li i štite li se samo od trudnoće ili i od seksualno prenosivih bolesti. Najčešće se izbor svodi na kontraceptivnu pilulu, spiralu, hormonsku spiralu ili prezervativ. Postoje i neke druge, manje poznate metode, poput kontraceptivne pene.

 
2.  Koliko posle porođaja treba obratiti pažnju na kontracepciju, neke žene su u zabludi da ih dojenje štiti od začeća?

Dojenje štiti od začeća, ali samo ako se doji na dva sata danju i noću, bez prekida. Dok se regularno doji, hormon prolaktin je visok. On inače sprečava ovulaciju, a u većim koncentracijama i ukida menstrualni ciklus. Ta vrsta kontracepcije nije sigurna, jer čim padne prolaktin, pojavi se ovulacija a da i nije bilo menstrualnog ciklusa. To su oni slučajevi kad žena otkrije da je trudna iako nije imala ciklus posle porođaja. Prema tome, kada prođe period babinja, a to je šest nedelja, i kada se žena oseti sposobnom za seksualni odnos, onda mora da misli na kontracepciju.

 
3. Ako žena doji, da li prednost dati kondomima, spirali, hormonskoj piluli?

Dok žena doji ne može koristiti kontracepcijske pilule, ali može da koristi hormonski aktivnu spiralu i, naravno, kondome.

 
4. Koja je razlika između obične i hormonske spirale (Mirene)?

Hormonski aktivna spirala je modernije sredstvo i ima prednosti. Ona luči hormone direktno u šupljinu materice, a samo zanemarljive količine dospevaju u krvotok i jetru. Obična spirala povećava obim i produžava krvavljenje, a često izaziva i upale, dok hormonski aktivna smanjuje obim krvavljenja skoro do ukidanja, a pri tom ne utiče na hormonski status i smanjuje rizik od upale.

 
5. Koliko su naše žene svesne potrebe da vode računa o kontracepciji, ili je abortus i dalje jedan od čestih „metoda“ kontracepcije?

Kod nas je jako mala upotreba svih vrsta kontracepcije. U zemljama zapadne Evrope, na primer, hormonsku kontracepciju koristi preko 50 posto žena, a kod nas manje od šest posto. Veliki je broj abortusa kod mladih i ogromno je neznanje kod  mlade populacije. Ne koriste prezervativ i veliki je broj seksualno prenosivih bolesti u populaciji od 17 do 23 godine. Imamo lažnu sliku da zbog interneta i televizije mladi imaju mnogo informacija, ali nije tako. Pre nekoliko dana došao mi je mlad obrazovan par sa trudnoćom koju nisu planirali jer su bili ubeđeni da od jednog nezaštićenog odnosa ne može doći do trudnoće, već da je za to neophodan veći broj odnosa. To je samo jedan od primera.

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći