Biti roditelj

Tata-mate za roditeljstvo

Da li ste tata statista, ili angažovani tata? Da li panično dozivate suprugu kad beba treba da se presvuče, ili ste kadri da se sami izborite s tim? Biti otac, čini se, nikada nije bilo zahtevnije (a i supruge će vam reći koliko je danas teško biti supermama), ali vredi potruditi se. Istraživanje američkog Juta univerziteta pokazalo je da deca emocionalno povezanija s oba roditelja kasnije imaju znatno veće šanse za razvijanje sigurnijih veza i formiranje jakog karaktera.


            Džonatan Lev, jedan od istraživača odnosa očeva i dece, kaže da tate mogu da urade mnogo toga da bi se od početka snažno povezali sa svojim bebama i još više uživali u roditeljstvu. Iako su deca prvih meseci po rođenju više vezana za majku, to ne znači da očevi ne treba da se aktivno uključe u porodični život. Mnoge buduće tate suočavaju se sa strahovima i zbunjenošću. Pitate se kako da se povežete sa svojom bebom. Evo nekih odgovora na vaše dileme.

Strah je normalan

Očevi nemaju privilegiju da direktno dožive iskustva poput trudnoće, porođaja, dojenja i moraju na sasvim drugačiji način da dožive novo biće, kažu psiholozi. Rođenje deteta je jedna od najvećih životnih promena i veliki izazov. Sasvim je normalno da tate osećaju mnoge strahove, poput onog da li će dovoljno voleti bebu, da li će umeti da je neguju, da li će biti adekvatni očevi, da li će ih partnerke zapostaviti zbog majčinstva. Strah se prevazilazi jedino - vežbanjem. Nemojte posmatrati sa strane, probajte! Vaša beba vam neće zameriti i ako niste odmah savršeni u svemu.

Budite tu!

Prirodno je da majka, pogotovo prvih meseci, bude više s detetom, a očevi često moraju mnogo da rade kako bi obezbedili dovoljno prihoda porodici. Međutim, veoma je važno da otac od početka bude dovoljno s bebom i da se zajedničko vreme ne svede na nekoliko desetina minuta nošenja ili šetnje u kolicima. Nekad se mora žrtvovati slobodno vreme, prijatelji, dete treba da vam bude prioritet.

Uključite se u male brige

Iako istraživanja pokazuju da se najčešće očevi pronađu u ulozi nekog ko se s bebom igra, a majka u ulozi negovateljice, nigde ne piše da mora tako! Promenite svojoj bebi pelenu, uključite se u svakodnevne rutine jela, kupanja, spavanja. Napravite od toga prijatne zajedničke trenutke ili posebne rituale za vašu porodicu. Ne samo da ćete svi uživati, već ćete i beba i vi biti spremni ako mama iz nekog razloga bude morala da odsustvuje.

Učite!

Mada nema knjige iz koje ćete naučiti kako da budete dobar tata, znajte da je to odgovoran posao i da odgovore na neke dileme i pitanja (a biće ih jako mnogo) možete da potražite u stručnoj literaturi, od stručnjaka, ali i od poznanika i prijatelja koji su na sličnim roditeljskim mukama. A mnogo toga možete da naučite i od svoje bebe i da kao otac rastete s njom.

I igra, i briga

Iako je lepo igrati se s decom i na taj način provoditi vreme s njima, još je bolje, a i za vašu vezu korisnije, ako uskočite s čuvanjem i obavezama kada je mama zauzeta ili previše umorna. Besane noći zbog visoke temperature nisu “privilegija” samo mama, a osim deteta, kojem će sigurno prijati tatin zagrljaj, sigurno će vam i supruga biti veoma zahvalna što delite i one manje lepe roditeljske obaveze.

Mame, ne sabotirajte

Mnogi muškarci, i pored najbolje namere da se uključe u nove porodične obaveze i brigu oko bebe, moraju da ustuknu pored mama lavicama koje imaju potrebu da sve oko bebe rade – same. Mame, niste te bebe same donele na svet, nema potrebe da sprečavate partnere da i oni budu roditelji. Možda neće odmah baš najbolje staviti pelenu, ili će pogrešno upariti benkicu i štrample, ali to nije bitno. Bitna je pomoć posvećenog i angažovanog oca. Opustite se i prihvatite pomoć, svima ćete olakšati, a najviše sebi

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći