Biti roditelj

Povratak na posao posle bebe

Da li ste spremni za povratak na posao?

 

Povratak na posao posle porođaja veoma je važna prekretnica u životu žene. Porodiljsko i odsustvo za negu deteta kod nas traju godinu dana i posle toga svaka zaposlena mama mora da se prilagodi na sasvim novu fazu i da uskladi posao i roditeljstvo.

Kako će neko doživeti taj buran period zavisi od mnogo faktora, pre svega da li se mama oseća spremnom za povratak na posao, da li joj je karijera veoma važna, kome ostavlja bebu na čuvanje i oseća li da će dete biti zbrinuto na pravi način dok je ona na poslu... Ipak, bez obzira na pomešana osećanja,  svaka mama može da uradi nešto po tom pitanju, odnosno da se dobro pripremi kako bi povratak na posao prošao sa što manje stresa i problema.

  • Naviknite bebu na vaše odsustvo. Iako većina beba nema predstavu o vremenu, nema potrebe da se prvi put razdvojite na osam sati. Zato nekoliko meseci pre povratka na posao postepeno možete navikavati bebu da ostaje nakratko sa nekim drugim. To vreme možete da iskoristite da se malo posvetite sebi, ali i da se beba privikne na činjenicu da i neko drugi može sasvim lepo da zadovolji njene potrebe.
  • Dobro razmislite u koga imate najviše poverenja što se tiče čuvanja. Bez obzira na to da li je to vrtić, baka servis ili bebisiterka, veoma je bitno da imate apsolutno poverenje u osobe koje će voditi računa o vašem detetu dok vi niste tu. Ne možete se posvetiti poslu na pravi način ako stalno razmišljate da li je dete dobro. Uporedite prednosti i mane različitih načina čuvanja deteta i izaberite onaj koji najviše odgovara vašoj porodici. Dok je dete veoma malo, možda je bolja opcija da ostane kod kuće, da bi se izbegli problemi sa bolestima koje nosi polazak u kolektiv, jer to neminovno znači majčino često odustvovanje s posla. Ipak, u zavisnosti od mogućnosti, želja i situacije na poslu, sami ćete rešiti koja je opcija čuvanja za vas najbolja.
  • Razdvojte poslovno i privatno. Posle duge pauze verovatno će vam neko vreme biti teško da se uklopite na poslu, naročito ako je posao dinamičan te se tokom vašeg odsustva mnogo toga promenilo. Dajte sebi vremena da se uklopite, ali nemojte koristiti dete kao izgovor, ni opravdanje. Dok ste na poslu, koncentrišite se na ono što treba da obavite. Uostalom, ako ste produktivni, brže i bolje ćete završiti obaveze te ćete moći da se posvetite porodici. Mnogim mamama dosta znači povratak na posao kako bi se „rešile“ pomalo zamorne rutine, koja podrazumeva da su 24 sata dnevno posvećene samo bebi i njenim potrebama. Neke su veoma vezane za decu i trebaće im više vremena da se naviknu na razdvajanje. Čak i ako ne volite što ste se vratili na posao, gledajte na to kao na pozitivnu promenu, jer ćete radom doprineti da se možete bolje brinuti o svom detetu.
  • Olakšajte sebi. Biti mama je već dovoljno odgovoran zadatak, a ako se na to dodaju još i poslovne obaveze, kao i briga o domaćinstvu, postaje jasno da je majci veoma teško da sve uklopi i stigne. Zato na vreme razgovarajte s partnerom oko podele obaveza, kako oko deteta, tako i kućnih poslova i ostalih stvari vezanih za održavanje domaćinstva. Teret će biti lakši ako se rasporedi, a vi mnogo zadovoljniji i spremniji da date maksimum i na poslu i kod kuće. A tako će vam ostajati više vremena da se posle posla posvetite detetu i izbegnete grižu savesti koja se neminovno javlja kod zaposlenih mama koje najčešće misle da nemaju dovoljno vremena za dete.

 

 

 

Nastavite s dojenjem

Mnoge mame misle da ako počnu da rade moraju da prestanu s dojenjem. Dojenje možete nastaviti ukoliko vi i beba to želite, između ostalog jer ono održava bliskost između majke i bebe, i može da vam pomogne da pregurate stresan period povratka na posao. Ako je beba starija, sasvim je dovoljno da ima jedan ili dva podoja dnevno, što svakako možete da uklopite sa obavezama. Ako ste počeli da radite, a beba je mala, takođe je preporučljivo da nastavite da dojite, s tim što u tom slučaju morate da nađete način da bebi ostavite dovoljno vašeg mleka za period kada niste tu.

 

Ako niste spremni

Mnogim majkama se prioriteti potpuno promene s rođenjem deteta, pa često i žene kojima je karijera bila veoma važna, brigu o detetu stave na prvo mesto i nemaju želju da se vrate na posao. Odluku da li ćete nastaviti da radite morate doneti imajući u vidu dugoročne planove za vašu karijeru (da li ćete moći ponovo da nađete posao kada poželite), da li vaša finansijska situacija dozvoljava da ne radite, kao i da li je u najboljem interesu deteta da ne radite. Vreme odustva sa posla može da se produži u dogovoru s poslodavcem, ako uzmete, na primer, neplaćeno odsustvo, ili ako beba ima zdravstveni problem koji zahteva produženu negu. U tom slučaju vaše se bolovanje produžava, o čemu u određenim vremenskim intervalima odlučuje lekarska komisija.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći