Saveti

23.
Mar
2021
Srećna trudnica
U četvrtoj nedelji dolazi do izostanka menstruacije, a u telu se razvija dovoljan nivo hCG-a koji može da se registruje na testovima za trudnoću. Vaša beba se definitivno smestila u matericu i time započinje formiranje placente,  a prvenstvena zajednica dve ćelije sada se umnožila u milione ćelija koje vrše pripreme da postanu organi.
14.
Apr
2021
Srećna trudnica
U 5. nedelji trudnoće kod bebe se formiraju telesni sistemi i važne strukture, kao što su srce, mozak i kičmena moždina. Započinje razvoj posteljice, a srce bebe sada otkucava stabilno, mada ga ultrazvuk možda neće otkriti još nedelju ili dve.
14.
Apr
2021
Srećna trudnica
Dok se još uvek privikavate na činjenicu da ste trudni, u 6. nedelji trudnoće kod vaše bebe se formiraju važni organi, srce počinje da funkcioniše, formiraju se mozak i kičmena moždina, a takođe se pojavljuju i prvi obrisi lica, kao i začeci udova.
14.
Apr
2021
Srećna trudnica
Nalazite se u 2. mesecu trudnoće, a vaša beba (i dalje embrion) raste punom parom. Beba je sada velika oko 1 cm, što odgovara veličini borovnice. U ovoj nedelji se formiraju usta i jezik kod bebe, a bubrezi započinju sa radom.
14.
Apr
2021
Srećna trudnica
Vaša beba sada postaje fetus (zametak), formirani su svi važni organi, uključujući i polne. Vreme je za prvi odlazak kod ginekologa - ultrazvuk kojim će se i zvanično potvrditi trudnoća i tokom koga ćete po prvi put moći da čujete otkucaje srca vaše bebe - ili više beba. Na ovom ultrazvuku možete saznati ukoliko je u pitanju višeplodna trudnoća.
14.
Apr
2021
Srećna trudnica
Čestitamo. Nalazite se u 3. mesecu trudnoće. U 9. nedelji trudnoće kod vaše bebe počinju da se formiraju fini mišići, iako se beba već trza i pomera, proćiće još 4-8 nedelja dok ne počnete da osećate njene pokrete. Kod vas se trudnoća zahuktava i verovatno ćete primetiti prve znake širenja materice.
12.
May
2021
Srećna trudnica
U 10. nedelji trudnoće vi ste zapravo u 2. nedelji 3. meseca trudnoće. Preostalo vam je još 6 meseci do porođaja. U ovoj nedelji stomak vaše bebe počinje da proizvodi digestivne sokove, a bubrezi produkuju sve veće količine urina. Takođe, u 10. nedelji trudnoće kod bebe počinju da se formiraju kosti i hrskavica. Kolena i zglobovi sve više poprimaju budući oblik, dok laktovi i ruke već funkcionišu. 
20.
May
2021
Srećna trudnica
Nalazite se u 11. nedelji trudnoće. Vaše telo radi danonoćno da potpomogne razvoj bebe, ali i placente koja se još nije u potpunosti formirala. Progesteron se luči pojačano kako bi potpomogao ovaj razvoj, ali vam istovremeno zadaje i stomačne probleme poput nadimanja i usporenog varenja.
20.
May
2021
Srećna trudnica
Čestitamo. Pri kraju ste prvog trimestra trudnoće. U narednim danima očekuje vas detaljan ultrazvučni pregled kod ginekologa, kao i dabl test. Kod bebe se i ove nedelje odvijaju veoma značajne stvari