Saveti

20.
May
2021
Srećna trudnica
Čestitamo! Sa 13. nedeljom trudnoće zašli ste u drugi trimestar. Ovaj trimestar označava i najbezbrižniji period - sve te nelagode koje ste možda ranije osećali sada nestaju, a tu je i važno saznanje da je opasnost od odbacivanja ploda u najvećoj meri iza vas.
20.
May
2021
Srećna trudnica
U 14. nedelji trudnoće vaša beba već može da pravi grimase lica i da se osmehuje. U ovoj nedelji već su jasno izdvojeni i polni organi što znači da od sada postoji šansa da saznate pol vaše bebe tokom ultrazvučnog pregleda. Još jedna karakteristika u razvoju ploda u 14. nedelji trudnoće je rast dlake - obrva, kose i dlaka širom tela.
18.
Jun
2021
Srećna trudnica
U 15. nedelji trudnoće ne bi trebalo da osećate nezgodne simptome poput mučnina i nedostatka energije, a stomak još uvek nije toliko veliki da bi mogao da vas ometa u različitim aktivnostima. Kod beba u 15. nedelji započinje period okoštavanja skeleta, a njene uši i nos konačno dolaze na svoje mesto. Beba je sve aktivnija u nastojanju da ojača telo i organe koji se razvijaju, ali i kako bi uvežbala buduće pokrete poput disanja i sisanja koji će joj omogućiti da normalno funkcioniše nakon rođenja.
18.
Jun
2021
Srećna trudnica
Nalazite se u 16. nedelji trudnoće. Od ove nedelje bebu očekuje rapidan rast jer će u narednih nekoliko nedelja beba duplirati svoju težinu. Razvoj bebe prati i rast placente koja je zaslužna za nutriciju bebe. Do 16. nedelje arterijski sistem je u potpunosti formiran i sada počinje sa punim radom. Do sada je vaša beba u potpunosti savladala refleks sisanja i ukoliko budete radili ultrazvuk mogli biste je i videti kako sisa palac.
18.
Jun
2021
Srećna trudnica
Do sada bi trebalo da ste po prvi put osetili bebine pokrete. Trudnički stomak je postao prepoznatljiv, a pored stomaka, povećao se i volumen krvi, krvni sudovi, ali i sam srčani mišić. Kod bebe u 17. nedelji trudnoće više nema nasumičnih otkucaja srca jer je mozak uspostavio kontrolu nad radom kardiovaskularnog sistema. Veći deo vremena beba provodi uvežbavajući reflekse koji će joj biti od presudnog značaja nakon rođenja. Razvoj ušiju je pri kraju, a započinje i formiranje bebinih jagodica, kao i potkožnog masnog tkiva.
18.
Jun
2021
Srećna trudnica
Oko 18. nedelje trudnoće veličina bebe i posteljice su gotovo pa izjednačene. U ovom periodu vas očekuje novi ultrazvuk. Na njemu ćete moći da vidite kako se beba pokreće, ali i kako trepće sa trepavicima čiji rast je tek otpočeo. Ono što ćete takođe moći da vidite ukoliko odete na ultrazvuk u ovom periodu jeste jasno definisan pol bebe.
18.
Jun
2021
Srećna trudnica
U 19. nedelji trudnoće i vi i beba nastavljate da dobijate na težini. Stomak kod budućih mama u ovom periodu sve više raste i može se desiti da postaje sve teže da se namestite za spavanje. Beba u ovoj nedelji dobija novi nivo zaštite u vidu sirastog maza koji se formira na površini kože, a značajne promene odvijaju se i na nivou pluća i spoljašnjeg uha bebe.
27.
Aug
2018
Zdrava beba, zdravo dete
Bebe na svet dolaze sa nezrelim i nerazvijenim kukovima koji s vremenom sazrevaju.
27.
Aug
2018
Zdrava beba, zdravo dete
Čim primete da je kod deteta koža suva i crvena, roditelji strahuju da je u pitanju ekcem.