Srećna trudnica

Alkohol, pušenje i cigarete u trudnoći

Alkohol i cigarete u trudnoći

Trudnoća je specifičan period i mnogi postupci majke,svesni ili nesvesni, mogu da naškode plodu. Osim lekova, raznih teratogenih supstanci (štetnih) koje mogu da utiču na fetus, alkohol i cigarete su u vrhu štetnih materija.

Ni za jedno ni za drugo ne postoji bezbedna doza, pa je neophodno da se i pušenje i alkohol izbegavaju ne samo tokom trudnoće nego i posle porođaja. Za pravilan razvoj bebe apsolutno je potrebno i da pre ostanka u drugom stanju majčin organizam bude oslobođen svih materija koje bi mogle naneti štetu detetu, kaže za Baby planetu dr Petar Borović, predsednik Saveza Srbije protiv pušenja.

Alkohol u trudnoći i posledice na bebu

- Alkohol je ćelijski otrov i veoma je važno da ga se žene koje planiraju trudnoću odreknu u potpunosti - pojašnjava dr Borović. - Ako majka u trudnoći pije alkohol, i to samo čašu do dve nedeljno, višestruko se  povećava verovatnoća da beba doživotno ima proširene duboke vene. Ovaj proces se odvija do sedme nedelje trudnoće, kada majka često i ne zna da je trudna. Ako ona i posle tog perioda nastavi da pije, raste verovatnoća da će doći do oštećenja površnih vena i da će se dete ceo život patiti sa lošim venama, koje su posledica majčinog konzumiranja alkohola.

Iako stručnjaci odavno upozoravaju na štetnost alkohola, naročito u trudnoći, očito da mnogi ne mare, a i ne shvataju u kojoj meri ugrožavaju zdravlje deteta ako tokom trudnoće podlegnu čarima alkohola. Neka istraživanja sa ovih prostora kažu da čak 18 odsto budućih majki tokom trudnoće konzumira alkohol. One najverovatnije nisu svesne da alkohol može da ošteti ili promeni razvoj mozga, pluća, srce, centralni nervni sistem. Skup više oštećenja nastalih zbog konzumiranja alkohola tokom prvog trimestra, kada se formiraju bebini organi, poznat je kao Fetalni alkoholni sindrom.

Praktično ne postoji doza koju je bezbedno popiti u trudnoći. Dr Borović naglašava da se čak i na licu deteta možeu očiti da je majka pila u trudnoći: deca takvih majki kasnije često imaju nerazvijenu gornju usnu, sedlasti nos, spojene obrve a ponekad i koštane deformitete na glavi.

Cigarete i pušenje u trudnoći

- Ne želimo ni da mama živi u duvanskom dimu, koji je loš kako za nju, tako i za bebu - dodaje dr Borović. - Da bi se plod razvijao normalno,važno je da vazduh u maminoj okolini bude bez duvanskog dima. Dim cigarete dokazano sadrži 7.600 komponenti i nijedna od njih nije korisna za bebu, naprotiv, većina je štetna. Ali nas najviše zabrinjava to što otrovi alkohol i duvanski neverovatno lako i brzo prolaze barijeru -maminu placentu i u punoj koncentraciji stižu do bebe.

Čak 25 odsto trudnica u Srbiji puši, što je zaista zabrinjavajući podatak imajući u vidu da svako uvlačenje dima u pluća automatski dovodi štetne materije do bebe. Buduća majka čak ne mora da bude aktivni pušač tokom trudnoće, dovoljno je da je često u društvu onih koji puše i da pasivno udiše vazduh zasićen dimom cigaretama. U takvim situacijama često se dešava da dete ima niz problema koji se na prvu loptu nikako ne mogu dovesti u vezu za pušenjem: stalna borbu za povećanom telesnom težinom i neobuzdan karakter zbog oštećenja limbičkog sistema. Deca majki pušača su začuđujućem, izuzetno visokom procentu sklona raznim vrstama zavisnosti.

- Posebno zabrinjava, a ja nemam odgovor na pitanje zašto je tako, da deca majki pušača doživljavaju velike promene u  plućima tokom razvoja u materici. Verovatno im se pluća ne razviju pravilno i takva deca su sklonijaa lergijama i astmi. Čak svaka četvrta majka pušač rađa dete sa hipertenzijom! Mi praktično imamo tek rođene bebe koje su pacijenti i koje moramo da lečimo.Takođe, majke pušači tri puta češće rađaju bebe sa rascepom gornjeusne,koja se još zove zečja usna, odnosno vučja čeljusti. Takođe, deca majki koje su pušile u trudnoći četiri puta se češće rađaju sa urođenom srčanom manom. Ove mane obično i ne registrujemo na rođenju, već mesecima kasnije.

Izbaciti na vreme alkohol i cigarete

Najbolje bi bilo sa alkoholom i cigaretama prekinuti daleko pre trudnoće. Idealno je da se trudnoća planira i telu da dovoljno vremena da se očisti i koliko toliko anulira negativne efekte cigareta i alkohola, kako bi mama sa optimalnim zdravljem ušla u trudnoću. Prema rečima dr Borovića, da bi se telo oporavilo odcigareta potrebno je najmanješest do 12 meseci.

 

Alkohol i cigarete su zabranjeni i tokom dojenja

Iako tokom dojenja do bebe preko mleka stigne manje štetnih materija iz alkohola i cigareta nego kada je u materici, ove poroke treba po svaku cenu izbegavati i posle porođaja. Jer, u majčino mleko se luči najveći broj materija koje unese u organizam.

Naročito su štetne predrasu devezane za dojenje, pa se često majkama savetuje da piju pivo kako bi imale mleka. Ovaj savet ne samo što je netačan, on je i štetan, jer alkohol može da ostavi posledice. S druge strane, pogrešno je savetovati majke da mogu da puše posle podoja. Jer,samo 15 minuta nakon popušene cigarete zadah duvana u mleku dostiže maksimum. Tri sata je potrebno da se taj zadah povuče, a većina beba sisa u razmaku manjem od tri sata.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći