Srećna trudnica

Položaj za dojenje beba

Dojenje bebe - sve što treba da znate

 

Većina žena smatra da je dojenje izuzetno bitna stvar radi pravilnog odrastanja i razvoja bebe. Jedno je sigurno, dojenje beba je najlepša stvar koju majka obavlja jer se tada javlja osećaj posebne i nesvakidašnje bliskosti između majke i bebe. Koliko je zdravo majčino mleko govore mnogi sturčnjaci i pedijatri koji isiču značaj dojenja za razvoj bebe.

Dojenje bebe

Kada se počinje sa dojenjem?

U prvim minutima ili čak satima nakon rođenja, beba neće moći da sisa, ali savetuje se da se beba prisloni uz majku kako bi osetila kožu i miris majke. Na ovaj način uspostavlja se prvi kontakt, bebe sa mamom. Kada je dojenje u pitanju, bitno je istaći da je lučenje mleka u direktnoj vezi sa načinom porođaja. Žene koje su se porodile prirodnim putem bez komplikacija počeće kroz par sati da luče mleko, dok žene koje su se porodile carskim rezom, mleko dobijaju nakon dva do tri dana. U početku mleko je žućkasto, gusto i žilavo. Takvo mleko se zove kolostrum. Lekari preporučuju da beba konzumira ovo mleko s obzirom da je izuzetno bogato vitaminima i pozitivno utiče na imuni sistem bebe. Od prvih trenutaka bilo bi lepo da beba bude priljubljena uz kožu majke kako bi se osećala opušteno i sigurno. Na ovaj način bebe sa priprema za hranjenje.

 

Položaj za dojenje beba

Pravilan položaj za dojenje je onaj u kome se majka oseća ugodno i prijatno. Nakon što zauzme položaj koji joj prija mama bebu okreće prema sebi. Glavica bebe trebalo bi da bude u ravni sa majčinim grudima. Beba se postavlja tako da joj glavica bude na pregibu majčine ruke, a telo na podlaktici, dok se šakom pridržava bebina guza. Kako bi se beba postavila u pravila položaj za dojenje, važno je da mama ne naginje svoje telo ili dojku ka bebi već da bebu priljubi uz sebe tako da joj nosić bude slobodan. Kako bi se mleko spustilo do bradavice i stimulisalo njegovo lučenje, grudi se mogu nežno masirati pre dojenja. Na ovaj način omogućava se bebi da lakše povuče mleko. Sledeći korak u pripremi grudi za dojenje je da se lagano, sa dva prsta suprotne ruke ispupče bradavice i usmere ka bebinim ustima. Ukoliko usta bebe nisu dovoljno otvorena, nežnim golicanjem bebe po usnicama stimulisaće se da ista šire otvori kako bi uhvatila dojku. Ideja je da beba obuhvati ustima što veći deo areole kako bi vrh bradavice bio što dublje u bebinim ustima na spoju mekog i tvrdog nepca.
U početnim fazama može se desiti neprijatan osećaj kod majki, sa primesama bola, međutim on se javlja samo dok beba ne povuče par puta mleko. Kada to prođe, dojenje postaje pravo uživanje.

Polozaj za dojenje bebe

 

Pomagala koja mogu obezbediti pravilan položaj za dojenje beba

Kako biste obezbedili ugodan položaj za dojenje bebe možete koristiti pomagala kao što su jastuci i marame kreirani baš za tu namenu. Duga troperasta marama može obezbediti da dete bude lepo smešteno na ruku, pričvršćeno maramom koja je zavezana oko majčinog vrata. Pamučna marama podupire bebu i čini oslonac. Majku neće boleti ruka pri držanju deteta, a obezbediće se ugodan položaj za dojenje bebe. Pored marame mogu se koristiti i različiti jastuci prilagođeni ovoj nameni. Naime, kako postoje jastuci za trudnicu, ali i za podupiranje beba, tako postoje i jastuci za adekvatno dojenje beba. Jastuci su kružnog ili polukružnog oblika, prorezani na sredini. Na taj način se obezbeđuje lako i jednostavno držanje bebe i dojenje. Jastučići i marame za dojenje izrađeni su od najfinih materijala, a njihova upotreba prilokom dojenja obazbeđuje udobnost i mami i bebi.

 

Kako ustanoviti da li je beba sita?

Pravilan položaj dojenja kod beba omogućava brže sisanje. Kroz par minuta beba može pojesti svu rezervu mleka. Kako bi se beba lepo nahranila savetuje se da se beba nakon deset minuta dojenja na jednoj dojci premesti na drugu dojku. Vreme dojenja obe dojke u proseku nije kraće od 15 minuta. Odnosno, 15 minuta se smatra optimalnim vremenom. Ukoliko mama posmatra bebu dok sisa opaziće par pokreta koji će vremenom postati signali. Pa tako na primer, kada se bebino telo opušta i kada beba počne polako da pada u san, to je znak da će uskoro prestati da sisa. Takođe, položaj bebinih šaka mogu biti pokazatelji. Ukoliko su otvorene i opuštene to je pokazatelja da je beba sita. Kada beba sporo i nezainteresovano sisa, okreće glavu od dojke i meškolji se, to je znak da je nahranjena i da se proces dojenja može završiti. 


Signali koji ukazuju na to da je beba sita:

 

  • Opušteno i smireno telo bebe
  • Štucanje
  • Otvorene i opuštene šake bebe
  • Meškoljenje i okretanje glave od dojke
  • Sporo i nezainteresovano sisanje
  • Da li je beba dobila dovoljnu količinu mleka?

S obzirom da nije moguće precizno odrediti koliko mleka telo može da proizvede i koliko novorođenče istog dobije, mame se sa pravom pitaju da li njihova beba pojede dovoljnu količinu mleka. Ono što je sigurno, jeste da mame koje doje, imaju količinu mleka koja je potrebna za hranjenje bebe.


Kako bi mama bila sigurna da beba ima dovoljnu količinu mleka, može pratiti ove pokazatelje:
Način sisanja bebe govori o tome koliko je beba gladna. U početku beba sisa brzo i napeto, na ovaj način stimuliše se otpuštanje mleka. Kako vreme odmiče beba će sisati mirnije. 


Ukoliko beba ima najmanje 5 do 6 mokrih pelena dnevno, to je pokazatelj da unosi dovoljno mleka.
Dobijanje bebe na težini jasan je pokazatelj pravilnog hranjenja. U prvim danima težina kod bebe varira. Sasvim je prirodno da beba u prvim danima po rođenju izgubi od 7 do 8 % od težine koju je imala na rođenju. Do 10 dana je potrebno da se beba vrati na težinu koju je imala na rođenju.

Ukoliko beba ne dobija dovoljno mleka biće plačljiva i nejaka. Takođe, ukoliko beba prilikom sisanja pravi česte i duge pauze i tone u san može značiti da ne dobija dovoljno mleka.
Međutim, ukoliko postoje sumnje da beba nema potrebnu količinu mleka važno je da se mama konsultuje sa pedijatrom, patronažnom sestrom ili laktacijskim savetnikom.
Kako bi se beba navikla na dojenje potrebno je vreme, zato je važno da se mame ne obeshrabre ukoliko im ne uspe iz prve. Babice i pedijatri pružiće punu podršku mami i u prvm danima pripremiće je za dojenje bebe. 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Grudnjaci A046105
Medela Maternity and Nursing Bra - grudnjak za dojenje, veličina S, beli
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD
Besplatna dostava
Kupi
Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći