Srećna trudnica

Vanmaterična trudnoća, opasnost bez simptoma

Tokom trudnoće svaka žena susreće s raznim situacijama koje nereteko mogu biti veoma stresne. Među njima, ipak, najozbiljnije stanje je vanmaterična trudnoća. Zato smo rešili da odgovorimo na sva pitanja koja se tiču vanmaterične trudnoće i detaljno pojasnimo sve u vezi sa njom.

Šta je vanmaterična trudnoća?

Poznato je da oplodnja počinje u jajovodu, a potom oplođena jajna ćelija odlazi u materičnu duplju. S druge strane, vanmaterična trudnoća nastaje usđivanjem i razvijanjem oplođenog jajašca izvan materice, uglavnom u jajovodima. Retko se dešava da do toga dođe u trbušnoj duplji i jajniku, a posebno u grliću materice.

Iako deluje zastrašućuje, vanmaterična trudnoća javlja se u svega 0,3 -1,5 odsto slučajeva. Ovaj vid trudnoće naziva se još ektopična trudnoća. Iako se retko pojavljuje, procenat  uzroka smrtnosti nije zanemarljiv, iznosi čak 10 do 15  odsto.

Simptomi vanmaterične trudnoće

Na samom početku i tokom prvih nedelja, vanmaterična trudnoća se ne razlikuje od uobičajne trudnoće u materici. Uobičajeni simptomi su izostanak menstruacije i mučnine.

Međutim, kako trudnoća odmiče postepeno se javljaju drugi simptomi, poput vaginalnog krvarenja i bol u donjem delu abdomena. Bolovi podsećaju na upalu jajnika ili slepog creva, zbog čega trudnice ni ne pomišljaju da je nešto mnogo ozbiljnije posredi.

Zato je izuzetno važno pravoremeno otkriti vanmateričnu trudnoću, a to ume da zavisi od iskustva i znanja dijagnostičara. To se radi vaginalnim ultrazvučnim pregledom i ako se ustanovi da je razvoj trudnoće izvan materice, obavezno se trudnica zadržava u bolnici radi daljeg ispitivanja.

U vanmateričnoj trudnoći bolovi su najčešće jednostrani. Nastaju usled rastezanja jajovoda koji je nakupljen krvlju. Bolovi se, takođe, mogu javiti i u ramenima, ako dolazi do krvarenja i isticanja krvi iz jajovoda. U slučaju da dođe do pucanja jajovoda, simptomi vanmaterične trudnoće su i te kako izraženi, a to su jak bol (ubod igle ili noža), mučnina, vrtoglavica, gubitak svesti i povraćanje.

Da bi se ustanovila vanmaterična trudnoća, često se koristi određivanje hormona trudnoće - beta HCG-a iz krvi. U slučaju normalne trudnoće, vrednost hormona duplira se svaka dva dana. Kada trudnoća može da se ustanovi transvaginalnom ultrazvučnom sondom, vrednosti su od 1000-1200 mIU/ml.

S druge strane, ako trudnoća ne može da se vidi, a vrednost hormona je iznad 1200 mIU/ml, to može biti naznaka da se radi o vanmateričnoj trudnoći.

Koliko traje vanmaterična trudnoća?

Trudnice simptome vanmaterične trudnoće osećaju od 4. do 12. nedelje. Otkriva se tokom pregleda i praćenjem određenih simptoma.

Faktori rizika vanmaterične trudnoće

Ističe se da nije sasvim jasno zbog čega se javlja ektopična trudnoća. U određenim slučajevima uzrok može biti prohodnost jajovoda, koji mogu da budu začepljeni, oštećeni ili uski.

Postoje određeni rizici koji povećavaju mogućnost za vanmateričnom trudnoćom kod žena, a to su:

  • Operacija jajovoda
  • Lekovi za podsticanje ovulacije
  • Istorija prethodne vanmaterične oplodnje
  • Endometrioza
  • Žene starije od 35 godina
  • Karličnu inflamatorna bolest - infekcija reproduktivnog sistema čiji je uzrok hlamidija

Ako dođe do komplikacija, onda je neophodno hirurški rešiti problem. To se danas radi laparoskopskim putem.

Da li svaka vanmaterična trudnoća mora da bude prekinuta?

Da. Jednostavno nije moguće da se embrion razvije van materice, jer nema dovoljno prostora. Osim toga, a najvažnije, može doći do smrtnog ishoda. Zato je važno da se prekine u ranoj trudnoći.

Ukoliko se ustanovi na vreme, postoje razne terapije i metode lečenja koje se sprovode.

Da li se vanmaterična trudnoća vidi na testu?

Napomenuli smo da se vanmaterične trudnoće mogu ustanoviti pirlikom testova. Tada je neophodno da se urade dodatne analize kako bi se postavila dijagnoza.

Da li se vanmaterična trudnoća vidi na ultrazvuku?

Ultrazvučnim pregledom vaginalnom sondom moguće je utvrditi trudnoću u materici ili van nje.

Dijagnostika ektopične trudnoće

Pošto se ustanovi dijagnoza da je u pitanju ektopična trudnoća, primenjuju se razne metode za njeno lečenje.

Za samo lečenje ponekad je dovoljan Metotreksat. On sprečava razvoj embriona. Druga opcija je hirurška operacija koja se primenuje u ozbiljnim situacijama, najčešće kod pucanja jajovoda, jer je tada život trudnice u opasnosti.

Trudnoća posle vanmaterične trudnoće

Trudnoća je moguća. Preporuka je da se sačeka najmanje 3 meseca, pre nego što opet budete trudni. Ovaj period smatra se adekvatnim za oporavak jajovoda, jer na trudnoću direktno utiče oporavak jajovoda.

U mnogim situacijama, žene čekaju i do pola godine, jer je emocionalna bol ogromna i psihički oporavak traje duže. U slučaju da jajovodi nisu očišćeni, niti dovoljno zdravi, onda se mnogi odlučuju za vantelesnu oplodnju.

Vanmaterična trudnoća iskustva

Iskustva su različita, ali veoma neprijatna i mogu biti traumatična. Sama činjenica gubitka embriona snažno utiče na emotivno i psihičko stanje. Neretko se mnogi odlučuju za stručno pomoć, pogotovu osobe koje duži period pokušavaju da ostanu trudni.

Šta je Metotreksat?

Metotreksat je lek koji se koristi za sprečavanje razvoja embriona u vanmateričnoj trudnoći. Uglavnom se koristi na samom početku i pošto je dijagnostikovana vanmaterična trudnoća.

Uspešnost leka je čak 90% kod određenih pacijenata, tačnije do 6. nedelje trudnoće, kada nema srčanih reakcija ploda i manji je od 3.5 cm. Po davanju leka, prate se rezultati i reakcije, a potom utvrđuje da li je neophodno ponoviti dozu.

Iako ektopična trudnoća predstavlja ozbiljno stanje i nose rizike, blagovremena reakcija je ključ. Nemojte se libiti ukoliko osetite bilo kakve simptome da od svog ginekologa zatražite dodatne testove, kako biste bili sigurni da se embrion razvija u materici, a ne van nje.

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći