Srećna trudnica

Kafa i slatkiši u trudnoći

Ograničite kafu i slatkiše

Za pravilan rast i razvoj deteta neophodno je da se majka pravilno hrani u toku trudnoće a i nakon porođaja, za vreme dojenja. Preporučljivo je da ima tri glavna obroka na pet sati, a između mlečno - voćne užine. Ipak, uprkos preporukama nutricionista, većina budućih mama smatra da nije strašno ako se malo opusti i uživa u slatkišima, po onoj starinskoj da je potrebno „jesti za dvoje“. Ta je preporuka tačna, ali se odnosi na duplo više hranljivih materija, a ne na duplo više kalorija.

 - U toku prve polovine trudnoće plod se usporeno razvija, pa u ishrani nisu potrebne veće izmene niti pojačavanje kalorijskog unosa. Problem je u vrlo čestim mučninama i povraćanju, što prati prve mesece trudnoće. Zbog toga u tom periodu ishranu treba bazirati na količinski manjim obedima u kraćim intervalima - preporučuje Jasmina Ristivojević Stojanović, strukovni nutricionista dijetetičar.  - Važno je da u trudnoći budu zadovoljene energetske potrebe ploda i majke. Beba formira svoji organizam crpeći rezervne hranljive materije majke, a kada se one istroše, uzima ih iz njenih tkiva, kostiju. zuba.

 

            Tako u prvoj polovini trudnoće preovlađuju anabolički procesi, dolazi do povećanja rezervi majčinog masnog tkiva koje prevazilazi trenutne energetske potrebe fetusa, pojašnjava sagovornica Beby planete. A u drugoj polovini dominiraju katabolički procesi u kojima se troše sakupljene maternalne rezerve (faza intenzivnog fetalnog rasta). Trudnicama je tokom drugog i trećeg tromesečja potrebno obezbediti dodatnih 300 kcal dnevno.

Važno je znati da porast telesne težine buduće majke bitno utiče na težinu novorođenčeta. Nedovoljan porast telesne težine udružen je sa češćim rađanjem bebe niske telesne težine. Prekomereni pak može da dovede do značajnog povećanja telesne težine novorođenčeta, a time i do većeg rizika od komplikacija na porođaju.

- Trudnica koja se dobro i izbalansirano hrani neće imati potrebu za slatkišima - smatra Jasmina Ristivojević Stojanović. - U dva slučaja postoji fiziološka  potreba  za slatkim, a to je ako  se preskaču obroci i pravi preveliki razmak između njih. Jer, glukoza je neophodna za rad mozga, organizam troši hranljive sastojke i nutrijente. Drugi razlog je prejedanje,  kada se često oseti poriv za slatkim. 

Zato bi bilo najbolje da sa sobom uvek nosite malo jezgrastog voća i vodu ili sok, u slučaju da ogladnite. Tako ćete izbeći nezdrave obroke i uzimanje slatkiša umesto obroka. Prevelik unos slatkiša dovodi do povećanje telesne mase zbog povećanog energetskog unosa uz smanjenu nutritivnu vrednost unetih namirnica. Na taj način trudnica nanosi štetu sebi a i otežava se pravilan razvoj ploda, jer ni mama ni beba ne dobijaju dovoljno hranljivih materija neophodnih za zdravu trudnoću i pravilan razvoj ploda.

Većina trudnica ima dileme i oko kafe. Na početku trudnoće, zbog mučnina, većina budućih mama prestane da pije kafu, ali su kasnije u nedoumici koju to količinu kofeina smeju uneti a da je bezbedna za bebu. 

 - Kafa, neki čajevi, gazirana i druga pića koja sadrže kofein nisu poželjna u trudnoći - naglašava Jasmina Ristivojević Stojanović. -  Ne morate ih potpuno izbaciti, ali je važno da pripazite na ukupan unos kofeina koji vama daje energiju, ali predstavlja nepoželjan stimulans za vašu bebu. Jer sve što unesete u organizam kroz posteljicu stiže do bebe.

Trudnice koje piju dve šoljice kafe dnevno tu naviku mogu da zadrže, ali moraju da pripaze na unos kofeina iz drugih izvora. Nikad nemojte pretpostaviti da nešto nema kofein samo zato što nije poznato kao izvor - čitajte etikete! Na primer, sok od narandže, gazirani je generalno bez kofeina, ali zapravo sadrži 42 miligrama - više od neke kole. Popiti ovakav napitak pored dve šoljice kafe (približno 280 miligrama) i 100 g čokolade (oko 10 mg) daleko premašuje ograničenja.

 - Kofeina ima u raznim pićima - sadrže ga kafa, bezalkoholna pića i čaj. Takođe, u dodacima jelu, a neke namirnice ne možete ni zamisliti kao izvor kofeina iako one to i te kako jesu. Na iznenađenje mnogih, skriveni kofein može da se nađe u sladoledu, vodi (vitaminskoj ili aromatizovanoj), energetskim pićima pa čak i u lekovima protiv bolova - upozorava naša sagovornica.

 

Optimalno dobijanje u težini u trudnoći

Optimalno povećanje telesne težine jedan je od važnih kriterijuma zdrave trudnoće. Ono obično iznosi od 11 do 16 kg, u zavisnosti od uhranjenosti trudnice na početku trudnoće. U prvom tromesečju telesna težina se obično poveća za oko tri, a u drugom za đest kilograma. Ukoliko se nedovoljno hranite, može doći do oštećenja ploda, spontanih pobačaja, rađanja deteta sa niskom telesnom težinom. Povećanje težine za više od 20 posto u odnosu na telesnu težinu pre trudnoće takođe predstavlja veliki rizik, tada su komplikacije češće. To je dovoljan motiv za buduće mame da ograniče unos slatkiša, jer se u njima nalaze samo prazne kalorije koje goje, a ne sadrže hranljive materije neophodne za trudnicu i bebu.

 

Unos kofeina u trudnoći

Smatra se da je 200 mg bezbedna dnevna količina kofeina koju trudnica može da unese u organizam. Pogledajte sadržaj kofeina u popularnim pićima:

  • Šolja crne kafe (230 g) = 135 mg
  • Šolja instant kafe = 95 mg
  • Šolja kafe bez kofeina = 5 mg
  • Kafa sa mlekom ili kapućino (170 g) = 90 mg
  • Espresso (30 g ) = 90 mg
  • Šolja zelenog ili crnog čaja = 40-60 mg (zeleni ima manje)
  • Koka-kola (konzerva, 340 g) = 35 mg
  • Mlečna čokolada (30 g) = 6 mg
  • Crna čokolada (30 g) = 20 mg
  • Šolja čokoladnog mleka = 5 mg

 

Da li Vam je ovaj članak bio od pomoći